Stek z kapusty
EkspertOdKuchni
Pomysł na nietypowy stek? Stek z kapusty! Poznaj nasz przepyszny przepis na to smaczne i pożywne danie bezmięsne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1787
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
297
gram
Tłuszcze
77
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pomysł na nietypowy stek? Stek z kapusty! Poznaj nasz przepyszny przepis na to smaczne i pożywne danie bezmięsne.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. kapusta
5 łyżka tahini
3 łyżka oliwa z oliwek
6 łyżka zimna woda
1 pęcz. koperek
1 łyżka masło klarowane
1 szt. cytryna
200 bulion warzywny
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę obierz z wierzchnich liści (4-5), pokrój w plastry o grubości 2-3 cm, obsyp solą i pieprzem i zostaw na kilka minut.
Rozgrzej masło klarowane na patelni i smaż kapustę oraz czosnek (razem z łupinką) z obu stron do uzyskania ładnego złoto-brązowego koloru kapusty. Jak kapusta ma już ładny kolor wlej bulion i przykryj patelnię pokrywką, duś pod przykryciem ok 10-15 minut do miękkości kapusty
W czasie kiedy kapusta się dusi przygotuj sos z tahini.
Wymieszaj tahini z oliwą, harrisą, oliwą, pieprzem, solą , wyciśniętym sokiem z cytryny oraz zimną wodą - wodę wlewamy do uzyskania pożądanej konsystencji
Wymieszaj tahini z oliwą, harrisą, oliwą, pieprzem, solą , wyciśniętym sokiem z cytryny oraz zimną wodą - wodę wlewamy do uzyskania pożądanej konsystencji
Kapustę serwujemy z wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy orzechami oraz koperkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1787
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
297
gram
Tłuszcze
77
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.