Stek z kapusty

EkspertOdKuchni
Stek z kapusty

0

0 / 0

Pomysł na nietypowy stek? Stek z kapusty! Poznaj nasz przepyszny przepis na to smaczne i pożywne danie bezmięsne.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. kapusta

5 łyżka tahini

3 łyżka oliwa z oliwek

6 łyżka zimna woda

1 pęcz. koperek

1 łyżka masło klarowane

1 szt. cytryna

200 bulion warzywny

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Kapustę obierz z wierzchnich liści (4-5), pokrój w plastry o grubości 2-3 cm, obsyp solą i pieprzem i zostaw na kilka minut.

2

Rozgrzej masło klarowane na patelni i smaż kapustę oraz czosnek (razem z łupinką) z obu stron do uzyskania ładnego złoto-brązowego koloru kapusty. Jak kapusta ma już ładny kolor wlej bulion i przykryj patelnię pokrywką, duś pod przykryciem ok 10-15 minut do miękkości kapusty

3

W czasie kiedy kapusta się dusi przygotuj sos z tahini.

4

Wymieszaj tahini z oliwą, harrisą, oliwą, pieprzem, solą , wyciśniętym sokiem z cytryny oraz zimną wodą - wodę wlewamy do uzyskania pożądanej konsystencji

5

Wymieszaj tahini z oliwą, harrisą, oliwą, pieprzem, solą , wyciśniętym sokiem z cytryny oraz zimną wodą - wodę wlewamy do uzyskania pożądanej konsystencji

6

Kapustę serwujemy z wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy orzechami oraz koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły