Stek z antrykotu z paloną brukselką

EkspertOdKuchni
Stek z antrykotu z paloną brukselką

Średnia 0 / 0

Oceń!

Stek z antrykotu z paloną brukselką to solidny, prosty do przygotowania obiad oparty na kilku dobrze dobranych składnikach. Aromatyczne mięso, mocno podsmażona brukselka i klasyczne purée tworzą zestaw, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i wtedy, gdy chcesz podać coś bardziej konkretnego. To dobry wybór dla osób, które cenią proste, treściwe dania z mięsa.

19

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Stek

300 g stek z antrykotu

1 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka masło

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

1 szczyp. sól morska

Purée ziemniaczane

300 g ziemniaki mączyste

1 łyżka masło

50 ml mleko

Palona brukselka

200 g brukselka

1 łyżecz. oliwa z oliwek

1 łyżka masło

1 łyżka orzechy pekan

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Sos musztardowy

80 ml śmietanka 30%

2 łyżka woda

1 łyżecz. musztarda dijon

1 łyżecz. musztarda francuska z całymi ziarnami

1 szczyp. płatki chili

Przygotowanie


Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedź, dodaj łyżkę masła i mleko.

Zblenduj na gładkie, lekko klejące purée. Odstaw w cieple.

Krok 3

Oczyść brukselki i przekrój na połówki.

Na mocno rozgrzaną patelnię dodaj masło i odrobinę oliwy.

Smaż brukselkę przekrojoną stroną w dół, aż się mocno przyrumieni — miejscami może się nawet przypalić.

Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekane orzechy pekan. Wymieszaj i odstaw.

Krok 4

Stek natrzyj oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na dobrze rozgrzanej patelni smaż stek na oliwie z masłem i rozgniecionym czosnkiem w łupinach (ok. 3–4 minuty z każdej strony dla stopnia medium).

Odstaw mięso na 5 minut, by odpoczęło.

Na patelnię po smażeniu steka, wlej śmietankę i odrobinę wody. Dodaj musztardę Dijon, musztardę ziarnistą i płatki chili. Gotuj na średnim ogniu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje.

Krok 4

Na talerzu rozprowadź purée ziemniaczane i połóż brukselkę.

Krok 1

Na purée ułóż pokrojone w plastry mięso.

Polej całość sosem musztardowym i podaj od razu.

Krok 3

Wartości odżywcze na porcję


Energia

970

kcal

Białka

48

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

66

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły