Stek wołowy z kaszą gryczaną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
goodfoodlover
![Stek wołowy z kaszą gryczaną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973117742.jpeg&w=3840&q=75)
Nie samymi warzywami człowiek żyje. Od czasu do czasu dobrego steka zjeść należy! Sprawdź nasz przepis na soczysty stek wołowy z rostbefu podawany wraz z kaszą gryczaną. Dzięki kompozycji ziół (rozmaryn i tymianek) i masła danie zachwyca wyjątkowym smakiem!
0
0 / 0
Nie samymi warzywami człowiek żyje. Od czasu do czasu dobrego steka zjeść należy! Sprawdź nasz przepis na soczysty stek wołowy z rostbefu podawany wraz z kaszą gryczaną. Dzięki kompozycji ziół (rozmaryn i tymianek) i masła danie zachwyca wyjątkowym smakiem!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżecz. zioła
1 łyżecz. sól, pieprz
200 g lubella kasza gryczana
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 szt. wołowina rostbef
3 łyżka olej
1 łyżka masło
Przygotowanie
Cebulę pokroić w pióra, czosnek poszatkować i całość skarmelizować na oleju roślinnym. Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i jeszcze gorącą przełożyć do usmażonej cebuli z czosnkiem.
Stek zdjąć z patelni odstawić na talerz i przykryć folią aluminiową., aby odpoczął, ok. 5 minut. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i podawać z kaszą oraz surówkami.
Mięso na stek oprószyć solą i pieprzem oraz skropić olejem roślinnym. Na mocno rozgrzaną patelnię położyć mięso i smażyć ok. 5 minut z każdej strony w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Pod koniec smażenia dodać gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, łyżkę masła i całość jeszcze przez chwilę trzymać w spienionym maśle.