Stek wołowy z kaszą gryczaną
goodfoodlover
Nie samymi warzywami człowiek żyje. Od czasu do czasu dobrego steka zjeść należy! Sprawdź nasz przepis na soczysty stek wołowy z rostbefu podawany wraz z kaszą gryczaną. Dzięki kompozycji ziół (rozmaryn i tymianek) i masła danie zachwyca wyjątkowym smakiem!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
798
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nie samymi warzywami człowiek żyje. Od czasu do czasu dobrego steka zjeść należy! Sprawdź nasz przepis na soczysty stek wołowy z rostbefu podawany wraz z kaszą gryczaną. Dzięki kompozycji ziół (rozmaryn i tymianek) i masła danie zachwyca wyjątkowym smakiem!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżecz. zioła
1 łyżecz. sól, pieprz
200 g lubella kasza gryczana
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 szt. wołowina rostbef
3 łyżka olej
1 łyżka masło
Przygotowanie
Cebulę pokroić w pióra, czosnek poszatkować i całość skarmelizować na oleju roślinnym. Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i jeszcze gorącą przełożyć do usmażonej cebuli z czosnkiem.
Stek zdjąć z patelni odstawić na talerz i przykryć folią aluminiową., aby odpoczął, ok. 5 minut. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i podawać z kaszą oraz surówkami.
Mięso na stek oprószyć solą i pieprzem oraz skropić olejem roślinnym. Na mocno rozgrzaną patelnię położyć mięso i smażyć ok. 5 minut z każdej strony w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Pod koniec smażenia dodać gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, łyżkę masła i całość jeszcze przez chwilę trzymać w spienionym maśle.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
798
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.