Stek wołowy z kaszą gryczaną

goodfoodlover
Stek wołowy z kaszą gryczaną

0

0 / 0

Nie samymi warzywami człowiek żyje. Od czasu do czasu dobrego steka zjeść należy! Sprawdź nasz przepis na soczysty stek wołowy z rostbefu podawany wraz z kaszą gryczaną. Dzięki kompozycji ziół (rozmaryn i tymianek) i masła danie zachwyca wyjątkowym smakiem!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżeczka zioła

1 łyżeczka sól, pieprz

200 g lubella kasza gryczana

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

2 szt. wołowina rostbef

3 łyżka olej

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Cebulę pokroić w pióra, czosnek poszatkować i całość skarmelizować na oleju roślinnym. Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i jeszcze gorącą przełożyć do usmażonej cebuli z czosnkiem.

2

Stek zdjąć z patelni odstawić na talerz i przykryć folią aluminiową., aby odpoczął, ok. 5 minut. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i podawać z kaszą oraz surówkami.

3

Mięso na stek oprószyć solą i pieprzem oraz skropić olejem roślinnym. Na mocno rozgrzaną patelnię położyć mięso i smażyć ok. 5 minut z każdej strony w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Pod koniec smażenia dodać gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, łyżkę masła i całość jeszcze przez chwilę trzymać w spienionym maśle.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły