Stek Salisbury
Lubella
Stek Salisbury to prosty, klasyczny przepis na soczyste kotlety z mielonej wołowiny, idealne na szybki obiad lub kolację. Sekret tkwi w aromatycznym sosie pieczeniowym z dodatkiem cebuli i grzybów, który świetnie podkreśla smak mięsa. To smaczna propozycja dla miłośników treściwych posiłków, którzy cenią tradycyjne smaki. Stek Salisbury doskonale komponuje się z purée ziemniaczanym, ryżem lub makaronem, a także z duszonymi warzywami czy sałatką. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Stek Salisbury to prosty, klasyczny przepis na soczyste kotlety z mielonej wołowiny, idealne na szybki obiad lub kolację. Sekret tkwi w aromatycznym sosie pieczeniowym z dodatkiem cebuli i grzybów, który świetnie podkreśla smak mięsa. To smaczna propozycja dla miłośników treściwych posiłków, którzy cenią tradycyjne smaki. Stek Salisbury doskonale komponuje się z purée ziemniaczanym, ryżem lub makaronem, a także z duszonymi warzywami czy sałatką. Smacznego!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżka mąka poznańska lubella
500 g mielona wołowina
2 szt. cebula
1 szt. jajko
1 łyżecz. musztarda miodowa
1 łyżka ketchup
1 łyżka bułka tarta
200 g pieczarki
100 ml śmietanka 30%
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 pęcz. natka pietruszki
1 szt. olej do smażenia
100 g masło
Przygotowanie
Do miski przekładamy mieloną wołowinę, dodajemy posiekaną drobno cebulę białą, jajko, bułkę tartą, musztardę, keczup i doprawiamy.
Mięso dokładnie mieszamy i formujemy 4 kotlety, lekko je spłaszczając.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety przez około 4 minuty z obu stron, aż będą przypieczone. Po wysmażeniu odkładamy na bok.
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż woda odparuje. Całość posypujemy mąką i podsmażamy 2 minuty.
Pieczarki zalewamy śmietanką, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do sosu usmażone wcześniej kotlety.
Dusimy przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje i kotlety będą całkowicie usmażone.
Po wysmażeniu posypujemy steki posiekaną natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.