Stek Salisbury

Lubella
Stek Salisbury

0

0 / 0

Stek Salisbury to prosty, klasyczny przepis na soczyste kotlety z mielonej wołowiny, idealne na szybki obiad lub kolację. Sekret tkwi w aromatycznym sosie pieczeniowym z dodatkiem cebuli i grzybów, który świetnie podkreśla smak mięsa. To smaczna propozycja dla miłośników treściwych posiłków, którzy cenią tradycyjne smaki. Stek Salisbury doskonale komponuje się z purée ziemniaczanym, ryżem lub makaronem, a także z duszonymi warzywami czy sałatką. Smacznego!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżka mąka poznańska lubella

500 g mielona wołowina

2 szt. cebula

1 szt. jajko

1 łyżecz. musztarda miodowa

1 łyżka ketchup

1 łyżka bułka tarta

200 g pieczarki

100 ml śmietanka 30%

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

1 pęcz. natka pietruszki

1 szt. olej do smażenia

100 g masło

Przygotowanie


1

Do miski przekładamy mieloną wołowinę, dodajemy posiekaną drobno cebulę białą, jajko, bułkę tartą, musztardę, keczup i doprawiamy.

2

Mięso dokładnie mieszamy i formujemy 4 kotlety, lekko je spłaszczając.

3

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety przez około 4 minuty z obu stron, aż będą przypieczone. Po wysmażeniu odkładamy na bok.

4

Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy, aż się zeszkli.

5

Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż woda odparuje. Całość posypujemy mąką i podsmażamy 2 minuty.

6

Pieczarki zalewamy śmietanką, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

7

Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do sosu usmażone wcześniej kotlety.

8

Dusimy przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje i kotlety będą całkowicie usmażone.

9

Po wysmażeniu posypujemy steki posiekaną natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły