1

Składniki

2 Łyżeczki
soda oczyszczona
1.5 Litra
mleko
100 Gramów
czekolada
40 Gramów
Śmietanka do kawy
100 Gramów
orzechy włoskie
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
4 Łyżki
miód
20 Łyżek
kasza manna
75 Dekagramów
mąka pszenna
10 Dekagramów
cukier
25 Dekagramów
margaryna
15 Dekagramów
cukier
20 Dekagramów
masło extra
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na cztery części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach około 22 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  2. mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Na najmniejszym ogniu, wsypać kaszę, energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Krem podzielić na trzy części.
  3. upieczone placki ciasta przełożyć masą z kaszy manny.
  4. roztopić czekoladę mleczną, dodać do niej śmietanki do kawy. Polać wierzch ciasta. Górę można udekorować orzechami.

Opis

Stefanka to ciasto pasujące na wiele okazji. Najlepsze jest na drugi dzień, po zrobieniu - wtedy idealnie się kroi i pysznie smakuje

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!