1

Składniki

2 Łyżeczki
soda oczyszczona
1.5 Litra
mleko
100 Gramów
czekolada
40 Gramów
Śmietanka do kawy
100 Gramów
orzechy włoskie
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
4 Łyżki
miód
20 Łyżek
kasza manna
75 Dekagramów
mąka pszenna
10 Dekagramów
cukier
25 Dekagramów
margaryna
15 Dekagramów
cukier
20 Dekagramów
masło extra
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na cztery części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach około 22 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  2. mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Na najmniejszym ogniu, wsypać kaszę, energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Krem podzielić na trzy części.
  3. upieczone placki ciasta przełożyć masą z kaszy manny.
  4. roztopić czekoladę mleczną, dodać do niej śmietanki do kawy. Polać wierzch ciasta. Górę można udekorować orzechami.

Opis

Stefanka to ciasto pasujące na wiele okazji. Najlepsze jest na drugi dzień, po zrobieniu - wtedy idealnie się kroi i pysznie smakuje

Podobne przepisy

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Miodownik z kremem kakowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Miodownik z kremem kakowym

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!