Steffanka

m7

Stefanka to ciasto pasujące na wiele okazji. Najlepsze jest na drugi dzień, po zrobieniu - wtedy idealnie się kroi i pysznie smakuje
Wartości odżywcze na porcję
Energia
871
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Stefanka to ciasto pasujące na wiele okazji. Najlepsze jest na drugi dzień, po zrobieniu - wtedy idealnie się kroi i pysznie smakuje
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 łyżecz. soda oczyszczona
1.50 l mleko
100 g czekolada
40 g śmietanka do kawy
100 g orzechy włoskie
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
4 łyżka miód
20 łyżka kasza manna
75 dag. mąka pszenna
10 dag. cukier
25 dag. margaryna
15 dag. cukier
20 dag. masło
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na cztery części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach około 22 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Na najmniejszym ogniu, wsypać kaszę, energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Krem podzielić na trzy części.
upieczone placki ciasta przełożyć masą z kaszy manny.
roztopić czekoladę mleczną, dodać do niej śmietanki do kawy. Polać wierzch ciasta. Górę można udekorować orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
871
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.