Steffanka

m7
Steffanka

1

0 / 0

Stefanka to ciasto pasujące na wiele okazji. Najlepsze jest na drugi dzień, po zrobieniu - wtedy idealnie się kroi i pysznie smakuje

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 łyżecz. soda oczyszczona

1.50 l mleko

100 g czekolada

40 g śmietanka do kawy

100 g orzechy włoskie

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

4 łyżka miód

20 łyżka kasza manna

75 dag. mąka pszenna

10 dag. cukier

25 dag. margaryna

15 dag. cukier

20 dag. masło

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na cztery części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach około 22 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.

2

mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Na najmniejszym ogniu, wsypać kaszę, energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Krem podzielić na trzy części.

3

upieczone placki ciasta przełożyć masą z kaszy manny.

4

roztopić czekoladę mleczną, dodać do niej śmietanki do kawy. Polać wierzch ciasta. Górę można udekorować orzechami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

871

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

99

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły