1

Składniki

2 Łyżeczki
soda oczyszczona
1.5 Litra
mleko
100 Gramów
czekolada
40 Gramów
Śmietanka do kawy
100 Gramów
orzechy włoskie
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
4 Łyżki
miód
20 Łyżek
kasza manna
75 Dekagramów
mąka pszenna
10 Dekagramów
cukier
25 Dekagramów
margaryna
15 Dekagramów
cukier
20 Dekagramów
masło extra
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na cztery części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach około 22 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  2. mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Na najmniejszym ogniu, wsypać kaszę, energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Krem podzielić na trzy części.
  3. upieczone placki ciasta przełożyć masą z kaszy manny.
  4. roztopić czekoladę mleczną, dodać do niej śmietanki do kawy. Polać wierzch ciasta. Górę można udekorować orzechami.

Opis

Stefanka to ciasto pasujące na wiele okazji. Najlepsze jest na drugi dzień, po zrobieniu - wtedy idealnie się kroi i pysznie smakuje

Podobne przepisy

Miodownik z kremem kakowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Miodownik z kremem kakowym

Puszysty sernik

Przepis
Średni Do 40 min
Puszysty sernik

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Gofry

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Naleśniki z białym serem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z białym serem

Suflet z kawą

Przepis
Średni Do 1 godz
Suflet z kawą

Bułeczki maślane

Przepis
Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!