Steffanka
m7
1
0 / 0
Stefanka to ciasto pasujące na wiele okazji. Najlepsze jest na drugi dzień, po zrobieniu - wtedy idealnie się kroi i pysznie smakuje
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 łyżeczka soda oczyszczona
1.50 l mleko
100 g czekolada
40 g śmietanka do kawy
100 g orzechy włoskie
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
4 łyżka miód
20 łyżka kasza manna
75 dek. mąka pszenna
10 dek. cukier
25 dek. margaryna
15 dek. cukier
20 dek. masło
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na cztery części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach około 22 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Na najmniejszym ogniu, wsypać kaszę, energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Krem podzielić na trzy części.
upieczone placki ciasta przełożyć masą z kaszy manny.
roztopić czekoladę mleczną, dodać do niej śmietanki do kawy. Polać wierzch ciasta. Górę można udekorować orzechami.