Śródziemnomorskie roladki z soli
m7
Niecodzienna sola przygotowana w stylu w śródziemnomorskim.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
77
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Niecodzienna sola przygotowana w stylu w śródziemnomorskim.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
100 wino białe wytrawne
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz cytrynowy
9 szt. sola filet
1 szt. pomidor
6 szt. pomidory suszone
1 szt. mozzarella
1 szt. cytryna
1 szt. tymianek
6 szt. oliwki czarne
1 łyżka kapary
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sos sojowy
Przygotowanie
Filety rozmrozić. Połączyć sos sojowy, pieprz cytrynowy, sól i 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszaniną posmarować ryby. Odstawić na godzinę.
Pomidory drobno pokroić w kosteczkę, tak samo pomidory suszone z zalewy i kapary. Posiekać tymianek i wymieszać razem z pomidorami i kaparami. Na tarce zetrzeć 3/4 mozzarelli i dodać do warzyw. Skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem. Powstałą mieszanką posmarować każdy filet i ściśle go zwinąć, spiąć wykałaczką. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Zwinięte filety z wierzchu posypać resztą mozzarelli, posypać kaparami, oliwkami. Wlać wino, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 20 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiekać ryby 10 minut. Podawać z ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
77
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.