Śródziemnomorskie roladki z soli

m7
Śródziemnomorskie roladki z soli

0

0 / 0

Niecodzienna sola przygotowana w stylu w śródziemnomorskim.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

100 wino białe wytrawne

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz cytrynowy

9 szt. sola filet

1 szt. pomidor

6 szt. pomidory suszone

1 szt. mozzarella

1 szt. cytryna

1 szt. tymianek

6 szt. oliwki czarne

1 łyżka kapary

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka sos sojowy

Przygotowanie


1

Filety rozmrozić. Połączyć sos sojowy, pieprz cytrynowy, sól i 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszaniną posmarować ryby. Odstawić na godzinę.

2

Pomidory drobno pokroić w kosteczkę, tak samo pomidory suszone z zalewy i kapary. Posiekać tymianek i wymieszać razem z pomidorami i kaparami. Na tarce zetrzeć 3/4 mozzarelli i dodać do warzyw. Skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem. Powstałą mieszanką posmarować każdy filet i ściśle go zwinąć, spiąć wykałaczką. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.

3

Zwinięte filety z wierzchu posypać resztą mozzarelli, posypać kaparami, oliwkami. Wlać wino, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 20 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiekać ryby 10 minut. Podawać z ryżem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły