Spring rolls z krewetkami i sosem orzechowym

EkspertOdKuchni
Spring rolls z krewetkami i sosem orzechowym

1

0 / 0

Spring rolls z krewetkami to lekka i orzeźwiająca przekąska, która z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych dań. Sprawdzi się na imprezy na świeżym powietrzu, pikniki, przyjęcia lub inne okazje. Połączenie delikatnego papieru ryżowego z soczystymi krewetkami i chrupiącymi warzywami doskonale smakuje w towarzystwie sosu orzechowego.

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g ugotowane krewetki

10 szt. papier ryżowy

1 szt. marchewka

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula czerwona

1 szt. liście sałaty

Sos orzechowy

3 łyżka masło orzechowe

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka ocet ryżowy

1 łyżecz. miód

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Przygotuj warzywa: marchewkę, paprykę, cebulę obierz i pokrój na cienkie paski. Liście sałaty dokładnie umyj.

2

W misce z ciepłą wodą zanurzaj pojedynczo arkusze ryżowego papieru, aż staną się miękkie i elastyczne.

3

Połóż mokry arkusz na płaskiej powierzchni i na środku umieść kilka krewetek, porcję pokrojonych warzyw i liść sałaty.

4

Złóż boki arkusza ryżowego do środka, a następnie zroluj go od dołu do góry.

5

Kontynuuj proces aż do skończenia wszystkich składników.

6

Przygotuj sos orzechowy, mieszając masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy, miód i posiekany czosnek. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć z odrobiną wody.

7

Gotowe spring rolls serwuj z przygotowanym sosem orzechowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły