Spring rolls z krewetkami i sosem orzechowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Spring rolls z krewetkami i sosem orzechowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709637841756.jpg&w=3840&q=75)
Spring rolls z krewetkami to lekka i orzeźwiająca przekąska, która z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych dań. Sprawdzi się na imprezy na świeżym powietrzu, pikniki, przyjęcia lub inne okazje. Połączenie delikatnego papieru ryżowego z soczystymi krewetkami i chrupiącymi warzywami doskonale smakuje w towarzystwie sosu orzechowego.
1
0 / 0
Spring rolls z krewetkami to lekka i orzeźwiająca przekąska, która z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych dań. Sprawdzi się na imprezy na świeżym powietrzu, pikniki, przyjęcia lub inne okazje. Połączenie delikatnego papieru ryżowego z soczystymi krewetkami i chrupiącymi warzywami doskonale smakuje w towarzystwie sosu orzechowego.
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g ugotowane krewetki
10 szt. papier ryżowy
1 szt. marchewka
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula czerwona
1 szt. liście sałaty
Sos orzechowy
3 łyżka masło orzechowe
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka ocet ryżowy
1 łyżecz. miód
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka woda
Przygotowanie
Przygotuj warzywa: marchewkę, paprykę, cebulę obierz i pokrój na cienkie paski. Liście sałaty dokładnie umyj.
W misce z ciepłą wodą zanurzaj pojedynczo arkusze ryżowego papieru, aż staną się miękkie i elastyczne.
Połóż mokry arkusz na płaskiej powierzchni i na środku umieść kilka krewetek, porcję pokrojonych warzyw i liść sałaty.
Złóż boki arkusza ryżowego do środka, a następnie zroluj go od dołu do góry.
Kontynuuj proces aż do skończenia wszystkich składników.
Przygotuj sos orzechowy, mieszając masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy, miód i posiekany czosnek. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć z odrobiną wody.
Gotowe spring rolls serwuj z przygotowanym sosem orzechowym.