Spaghetti ze szpinakiem i brązowymi pieczarkami i sezamem
lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.1 / 18
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g makaron spaghetti lubella
120 g pieczarki
100 g świeży szpinak
0.50 szkl. bulion warzywny
1 szt. cebula
2 łyżka sos sojowy ciemny
2 łyżka masło klarowane
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
2 łyżecz. sezam
Przygotowanie
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i - często mieszając - smażyć, aż szpinak „zwiędnie”. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.
Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści. Przed podaniem posypać sezamem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.