Spaghetti ze szpinakiem i brązowymi pieczarkami i sezamem

lubella
Spaghetti ze szpinakiem i brązowymi pieczarkami i sezamem

0

4.1 / 18

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 g makaron spaghetti lubella

120 g pieczarki

100 g świeży szpinak

0.50 szkl. bulion warzywny

1 szt. cebula

2 łyżka sos sojowy ciemny

2 łyżka masło klarowane

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

2 łyżecz. sezam

Przygotowanie


1

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.

2

Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.

3

Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i - często mieszając - smażyć, aż szpinak „zwiędnie”. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.

4

Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści. Przed podaniem posypać sezamem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

281

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły