Spaghetti z zielonym pesto i jajkami od szczęśliwych kurek
blogerzydlalubelli
Przepis pochodzi z http://waniliaikardamon.blogspot.com
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4345
kcal
Białka
154
gram
Węglowodany
704
gram
Tłuszcze
93
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis pochodzi z http://waniliaikardamon.blogspot.com
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 dag. makaron spaghetti lubella
1 pęcz. świeża bazylia
100 oliwa
5 dag. orzechy piniowe
2 łyżka ser grana padano
1 łyżecz. starta skórka cytryny
4 szt. jaja l
1 szt. świeża bazylia
1 łyżka płatki chili
1 łyżecz. sól morska
Przygotowanie
Zielone pesto: Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić, włożyć do malaksera, dodać ząbki czosnku oraz bazylię, wlać oliwę, dodać odrobinę soli do smaku, wszystko razem zmiksować. Wsypać ser i wymieszać-pesto powinno mieć kremową konsystencję.
Jajka ugotować na pół twardo tak aby białko było ścięte a żółtko jeszcze płynne, obrać, przekroić na połówki.
Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić nie przelewać wodą! Od razu wymieszać z zielonym pesto, wyłożyć na talerze, ułożyć jajka, posypać drobno startą skórką cytrynową, listki świeżej bazylii i płatkami chili, podawać od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4345
kcal
Białka
154
gram
Węglowodany
704
gram
Tłuszcze
93
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.