Spaghetti z zielonym pesto i jajkami od szczęśliwych kurek

blogerzydlalubelli
Spaghetti z zielonym pesto i jajkami od szczęśliwych kurek

0

0 / 0

Przepis pochodzi z http://waniliaikardamon.blogspot.com

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 dek. makaron spaghetti lubella

1 pęcz. świeża bazylia

100 oliwa

5 dek. orzechy piniowe

2 łyżka ser grana padano

1 łyżeczka starta skórka cytryny

4 szt. jaja l

1 szt. świeża bazylia

1 łyżka płatki chili

1 łyżeczka sól morska

Przygotowanie


1

Zielone pesto: Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić, włożyć do malaksera, dodać ząbki czosnku oraz bazylię, wlać oliwę, dodać odrobinę soli do smaku, wszystko razem zmiksować. Wsypać ser i wymieszać-pesto powinno mieć kremową konsystencję.

2

Jajka ugotować na pół twardo tak aby białko było ścięte a żółtko jeszcze płynne, obrać, przekroić na połówki.

3

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić nie przelewać wodą! Od razu wymieszać z zielonym pesto, wyłożyć na talerze, ułożyć jajka, posypać drobno startą skórką cytrynową, listki świeżej bazylii i płatkami chili, podawać od razu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły