Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym (TM6, TM5)

Lubella
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym (TM6, TM5)

Średnia 5 / 1

Oceń!

25

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

270 g makaron spaghetti lubella

1000 g woda plus dodatkowa ilość do gotowania

180 g czerwona soczewica suszona

150 g różyczki brokuła

80 g płatki owsiane

20 g ziarna słonecznika

10 g płatki drożdżowe (patrz wskazówka)

1 łyżecz. suszone liście kolendry

0.50 łyżecz. czosnek granulowany

1 łyżecz. papryka ostra mielona

0.50 łyżecz. oregano suszone

1 szczyp. pieprz cayenne

0.25 łyżecz. pieprz czarny mielony

1 łyżecz. sól plus dodatkowa ilość do gotowania

1 szt. ząbek czosnku

80 g cebula przekrojona na pół

20 g oliwa z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia

550 g krojone pomidory z puszki lub przecier pomidorowy typu passata

0.50 łyżecz. cukier

5 szt. świeże liście bazylii plus dodatkowa ilość do dekoracji

1 szt. ser parmezan wegański do posypania (patrz wskazówka)

Części urządzenia Thermomix

1 szt. koszyczek

1 szt. miarka

1 szt. kopystka

1 szt. dolna część przystawki varoma

Przygotowanie


Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać soczewicę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego brokuły, gotować na parze 12-15 min/120°C/⟲/obr. łyżka. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Soczewicę odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić. ⟲

Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną soczewicę i ugotowane na parze brokuły, płatki owsiane, słonecznik i płatki drożdżowe*, dodać kolendrę, czosnek, paprykę, oregano, pieprz cayenne, pieprz czarny i ½ łyżeczki soli, wymieszać 20 s/obr. 4.5. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, dodać 20 g oliwy, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie z masy uformować zwilżonymi wodą dłońmi 16 pulpetów (Ø ok. 5 cm), odstawić.

Do naczynia miksującego dodać pomidory, cukier, pozostałe ½ łyżeczki soli i 5 liści bazylii, gotować 20 min/100°C/obr. 2. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku z osoloną wodą ugotować odważony makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę. Pulpety smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone pulpety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, odstawić w ciepłe miejsce. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć na talerze, polać sosem, wymieszać. Ułożyć pulpety. Spaghetti z wegetariańskimi pulpetami w sosie pomidorowym podawać posypane wegańskim parmezanem** i udekorowane bazylią.

*WSKAZÓWKA: Płatki drożdżowe nieaktywne nadają potrawie delikatnie serowy smak. Dostarczają organizmowi wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, są doskonałym źródłem witamin z grupy B (niekiedy są wzbogacane także witaminą B12). Płatki drożdżowe nieaktywne można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. ** Przepis „Wegański parmezan” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły