Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym (TM6, TM5)

Lubella
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym (TM6, TM5)

0

0 / 0

25

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

270 g makaron spaghetti lubella

1000 g woda plus dodatkowa ilość do gotowania

180 g czerwona soczewica suszona

150 g różyczki brokuła

80 g płatki owsiane

20 g ziarna słonecznika

10 g płatki drożdżowe (patrz wskazówka)

1 łyżecz. suszone liście kolendry

0.50 łyżecz. czosnek granulowany

1 łyżecz. papryka ostra mielona

0.50 łyżecz. oregano suszone

1 szczyp. pieprz cayenne

0.25 łyżecz. pieprz czarny mielony

1 łyżecz. sól plus dodatkowa ilość do gotowania

1 szt. ząbek czosnku

80 g cebula przekrojona na pół

20 g oliwa z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia

550 g krojone pomidory z puszki lub przecier pomidorowy typu passata

0.50 łyżecz. cukier

5 szt. świeże liście bazylii plus dodatkowa ilość do dekoracji

1 szt. ser parmezan wegański do posypania (patrz wskazówka)

Części urządzenia Thermomix

1 szt. koszyczek

1 szt. miarka

1 szt. kopystka

1 szt. dolna część przystawki varoma

Przygotowanie


1

Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.

2

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać soczewicę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego brokuły, gotować na parze 12-15 min/120°C/⟲/obr. łyżka. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Soczewicę odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić. ⟲

3

Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną soczewicę i ugotowane na parze brokuły, płatki owsiane, słonecznik i płatki drożdżowe*, dodać kolendrę, czosnek, paprykę, oregano, pieprz cayenne, pieprz czarny i ½ łyżeczki soli, wymieszać 20 s/obr. 4.5. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

4

Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, dodać 20 g oliwy, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie z masy uformować zwilżonymi wodą dłońmi 16 pulpetów (Ø ok. 5 cm), odstawić.

5

Do naczynia miksującego dodać pomidory, cukier, pozostałe ½ łyżeczki soli i 5 liści bazylii, gotować 20 min/100°C/obr. 2. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku z osoloną wodą ugotować odważony makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę. Pulpety smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone pulpety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, odstawić w ciepłe miejsce. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć na talerze, polać sosem, wymieszać. Ułożyć pulpety. Spaghetti z wegetariańskimi pulpetami w sosie pomidorowym podawać posypane wegańskim parmezanem** i udekorowane bazylią.

6

*WSKAZÓWKA: Płatki drożdżowe nieaktywne nadają potrawie delikatnie serowy smak. Dostarczają organizmowi wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, są doskonałym źródłem witamin z grupy B (niekiedy są wzbogacane także witaminą B12). Płatki drożdżowe nieaktywne można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. ** Przepis „Wegański parmezan” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

353

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły