Spaghetti z tuńczykiem, kruszonką czosnkowo-limonkową i płatkami chili
formularz
Pyszny i zdrowy pomysł na nietypowe spaghetti z tuńczykiem, nutą limonki, czosnku i płatkami chili. Ta wegetariańska opcja popularnego dania na pewno przypadnie Tobie i całej Twojej rodzinie do gustu. Makaron spaghetti Lubella Pełne Ziarno sprawi, że obiad będzie pożywny, lekki i doda Ci energii na resztę dnia.
0
0 / 0
Pyszny i zdrowy pomysł na nietypowe spaghetti z tuńczykiem, nutą limonki, czosnku i płatkami chili. Ta wegetariańska opcja popularnego dania na pewno przypadnie Tobie i całej Twojej rodzinie do gustu. Makaron spaghetti Lubella Pełne Ziarno sprawi, że obiad będzie pożywny, lekki i doda Ci energii na resztę dnia.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno
1 pusz. tuńczyk
50 opak. bułka pszenna okruszki
1 opak. koncentrat bulionu drobiowego krakus
1 szt. cytryna
1 szt. limonka
1 szcz. sól morska
1 szcz. pieprz czarny mielony
1 szt. ząbek czosnku
0.50 opak. suszone płatki chilli
0.50 szkl. posiekana natka pietruszki
4 łyżka oliwa z oliwek
1500 woda
Przygotowanie
Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy cały koncentrat bulionu drobiowego.
Gotujemy makaron orkiszowy al dente, wg wskazówek na opakowaniu.
Przed odcedzeniem makaronu odlewamy filiżankę wody, w której się gotował.
W trakcie gotowania makaronu rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek (2 łyżki).
Wrzucamy otartą skórkę z limonki oraz z cytryny i podsmażamy krótko, aż te zaskwierczą na patelni i puszczą aromat.
Dodajemy okruszki bułki, smażymy, aż się zrumienią.
Odcedzamy makaron i wrzucamy ponownie do garnka, w którym się gotował.
Dolewamy do makaronu oliwę oraz sok z ½ cytryny i z ćwiartki limonki.
Dodajemy sól, pieprz, płatki chili oraz drobno posiekany czosnek. Mieszamy, dodajemy filiżankę odlanej wcześniej wody.
Ponownie mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki oraz uprażoną kruszonkę.
Przekładamy do ogrzanych miseczek lub na ogrzane talerze.