Spaghetti z tuńczykiem, kruszonką czosnkowo-limonkową i płatkami chili

formularz
Spaghetti z tuńczykiem, kruszonką czosnkowo-limonkową i płatkami chili

0

0 / 0

Pyszny i zdrowy pomysł na nietypowe spaghetti z tuńczykiem, nutą limonki, czosnku i płatkami chili. Ta wegetariańska opcja popularnego dania na pewno przypadnie Tobie i całej Twojej rodzinie do gustu. Makaron spaghetti Lubella Pełne Ziarno sprawi, że obiad będzie pożywny, lekki i doda Ci energii na resztę dnia.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno

1 pusz. tuńczyk

50 opak. bułka pszenna okruszki

1 opak. koncentrat bulionu drobiowego krakus

1 szt. cytryna

1 szt. limonka

1 szcz. sól morska

1 szcz. pieprz czarny mielony

1 szt. ząbek czosnku

0.50 opak. suszone płatki chilli

0.50 szkl. posiekana natka pietruszki

4 łyżka oliwa z oliwek

1500 woda

Przygotowanie


1

Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy cały koncentrat bulionu drobiowego.

2

Gotujemy makaron orkiszowy al dente, wg wskazówek na opakowaniu.

3

Przed odcedzeniem makaronu odlewamy filiżankę wody, w której się gotował.

4

W trakcie gotowania makaronu rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek (2 łyżki).

5

Wrzucamy otartą skórkę z limonki oraz z cytryny i podsmażamy krótko, aż te zaskwierczą na patelni i puszczą aromat.

6

Dodajemy okruszki bułki, smażymy, aż się zrumienią.

7

Odcedzamy makaron i wrzucamy ponownie do garnka, w którym się gotował.

8

Dolewamy do makaronu oliwę oraz sok z ½ cytryny i z ćwiartki limonki.

9

Dodajemy sól, pieprz, płatki chili oraz drobno posiekany czosnek. Mieszamy, dodajemy filiżankę odlanej wcześniej wody.

10

Ponownie mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki oraz uprażoną kruszonkę.

11

Przekładamy do ogrzanych miseczek lub na ogrzane talerze.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły