Spaghetti z szynką i pieczarkami
m7
Ciekawe połączenie:) Bardzo smaczne !
2
5 / 1
Ciekawe połączenie:) Bardzo smaczne !
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. czarny pieprz
450 g makaron spaghetti lubella
100 g szynka wieprzowa gotowana
1 szkl. pieczarki
2 szt. szalotki
1 szt. kostka rosołowa wołowa
3 łyżka oliwa z oliwek
4 łyżka masło
5 łyżka wino czerwone wytrawne
4 łyżka sos pomidorowy łowicz
2 łyżka parmezan
Przygotowanie
Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o pogrubionym dnie. Dodajemy grzyby, szalotki i szynkę, smażymy ok. 2-3 minuty, aż lekko się zarumienią. Rozkruszamy kostkę rosołową i razem z winem dodajemy do mieszaniny grzybowej.
Podgrzewamy sos 1-2 minuty, a następnie, mieszając, dodajemy sos pomidorowy i dusimy 2-3 minuty, aż szalotki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy, zachować szklankę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy spaghetti do sosu i mieszamy ok. 1 minuty. Jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek pozostawionej wody. Podajemy z parmezanem.