Spaghetti z szynką i pieczarkami

m7
Spaghetti z szynką i pieczarkami

2

5 / 1

Ciekawe połączenie:) Bardzo smaczne !

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. czarny pieprz

450 g makaron spaghetti lubella

100 g szynka wieprzowa gotowana

1 szkl. pieczarki

2 szt. szalotki

1 szt. kostka rosołowa wołowa

3 łyżka oliwa z oliwek

4 łyżka masło

5 łyżka wino czerwone wytrawne

4 łyżka sos pomidorowy łowicz

2 łyżka parmezan

Przygotowanie


1

Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o pogrubionym dnie. Dodajemy grzyby, szalotki i szynkę, smażymy ok. 2-3 minuty, aż lekko się zarumienią. Rozkruszamy kostkę rosołową i razem z winem dodajemy do mieszaniny grzybowej.

2

Podgrzewamy sos 1-2 minuty, a następnie, mieszając, dodajemy sos pomidorowy i dusimy 2-3 minuty, aż szalotki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy, zachować szklankę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy spaghetti do sosu i mieszamy ok. 1 minuty. Jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek pozostawionej wody. Podajemy z parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły