2

Składniki

450 Gramów
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
Czarny pieprz
100 Gramów
Szynka wieprzowa gotowana
1 Szklanka
pieczarki
2 Sztuki
Szalotki
1 Sztuka
Kostka rosołowa wołowa
3 Łyżki
oliwa z oliwek
4 Łyżki
masło
5 Łyżek
Wino czerwone wytrawne
4 Łyżki
Sos pomidorowy
2 Łyżki
parmezan
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o pogrubionym dnie. Dodajemy grzyby, szalotki i szynkę, smażymy ok. 2-3 minuty, aż lekko się zarumienią. Rozkruszamy kostkę rosołową i razem z winem dodajemy do mieszaniny grzybowej.
  2. Podgrzewamy sos 1-2 minuty, a następnie, mieszając, dodajemy sos pomidorowy i dusimy 2-3 minuty, aż szalotki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy, zachować szklankę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy spaghetti do sosu i mieszamy ok. 1 minuty. Jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek pozostawionej wody. Podajemy z parmezanem.

Opis

Ciekawe połączenie:) Bardzo smaczne !

Podobne przepisy

Pióra z szynką i pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Pióra z szynką i pieczarkami

Spaghetti i mule w sosie chili

Łatwy Do 1 godz
Spaghetti i mule w sosie chili

Spaghetti primavera

Łatwy Do 40 min
Spaghetti primavera

Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Średni Do 40 min
Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Kopytka w sosie pieczarkowym

Łatwy Do 1 godz
Kopytka w sosie pieczarkowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!