Spaghetti z szynką i inymi smakołykami na ostro

m7
Spaghetti z szynką i inymi smakołykami na ostro

0

0 / 0

Przepis otrzymaliśmy z mężem od znajomej lecz całkiem go unowocześniliśmy.

20

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 kg wieprzowina łopatka

0.50 kg wieprzowina szynka surowa

0.50 kg pieczarki

1 szczyp. oregano

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. bazylia

1 łyżecz. chili

10 g czosnek

2 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

1.50 szt. makaron spaghetti lubella pełne ziarno

2 szt. sos do spaghetti

1 łyżka pieprz biały

3 łyżka sól

2 łyżka przyprawa typu vegeta

1 łyżka kurkuma

1 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

30 dag. margaryna

Przygotowanie


1

Do mięsa dorzucamy cebulę i pieczarki. Całość smażymy pod pokrywką a po 10 minut dodajemy paprykę. Wszystko doprawiamy oregano, majerankiem, Vegetą, bazylią, białym pieprzem, solą , czosnkiem, i chili. W razie potrzeby mięso podlać wodą.

2

W drugim garnku : 1,5 opakowania makaronu spaghetti wrzucamy do osolonej i gotującej się wody (Makaron należy połamać na pół). Wlewamy również odrobinę oleju i dodajemy łyżkę przyprawy kurkumy (makaron zabarwi się na fantastycznie żółty kolor). Gdy tylko makaron będzie gotów, odcedzamy go i polewamy zimną wodą bardzo dokładnie

3

W międzyczasie przygotowujemy również sosy do spaghetti wg przepisu, dodajemy do nich odrobinę koncentratu i ketchupu. Sosy gotujemy 5 minut na wolnym ogniu a następnie wlewamy do mięsa. Gdy zauważymy że całość wyszła nam zbyt wodnista można dodać odrobinę mąki rozpuszczonej w ZIMNEJ wodzie. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy.

4

Przygotowujemy wszystkie składniki. cebulę kroimy w drobną kostkę. obraną paprykę i pieczarki w paski.

5

Mięso z szynki i łopatki mielimy za pomącą maszynki.

6

Zmielone mięso rzucamy do rondelka z olejem lub margaryną. Całość smażymy z 20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły