Spaghetti z szynką i inymi smakołykami na ostro

m7

Przepis otrzymaliśmy z mężem od znajomej lecz całkiem go unowocześniliśmy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
911
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis otrzymaliśmy z mężem od znajomej lecz całkiem go unowocześniliśmy.
20
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg wieprzowina łopatka
0.50 kg wieprzowina szynka surowa
0.50 kg pieczarki
1 szczyp. oregano
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. bazylia
1 łyżecz. chili
10 g czosnek
2 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1.50 szt. makaron spaghetti lubella pełne ziarno
2 szt. sos do spaghetti
1 łyżka pieprz biały
3 łyżka sól
2 łyżka przyprawa typu vegeta
1 łyżka kurkuma
1 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
30 dag. margaryna
Przygotowanie
Do mięsa dorzucamy cebulę i pieczarki. Całość smażymy pod pokrywką a po 10 minut dodajemy paprykę. Wszystko doprawiamy oregano, majerankiem, Vegetą, bazylią, białym pieprzem, solą , czosnkiem, i chili. W razie potrzeby mięso podlać wodą.
W drugim garnku : 1,5 opakowania makaronu spaghetti wrzucamy do osolonej i gotującej się wody (Makaron należy połamać na pół). Wlewamy również odrobinę oleju i dodajemy łyżkę przyprawy kurkumy (makaron zabarwi się na fantastycznie żółty kolor). Gdy tylko makaron będzie gotów, odcedzamy go i polewamy zimną wodą bardzo dokładnie
W międzyczasie przygotowujemy również sosy do spaghetti wg przepisu, dodajemy do nich odrobinę koncentratu i ketchupu. Sosy gotujemy 5 minut na wolnym ogniu a następnie wlewamy do mięsa. Gdy zauważymy że całość wyszła nam zbyt wodnista można dodać odrobinę mąki rozpuszczonej w ZIMNEJ wodzie. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy.
Przygotowujemy wszystkie składniki. cebulę kroimy w drobną kostkę. obraną paprykę i pieczarki w paski.
Mięso z szynki i łopatki mielimy za pomącą maszynki.
Zmielone mięso rzucamy do rondelka z olejem lub margaryną. Całość smażymy z 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
911
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.