Spaghetti z sosem cebulowo pomidorowym z mięsnymi kuleczkami

m7
Spaghetti z sosem cebulowo pomidorowym z mięsnymi kuleczkami

0

0 / 0

Jest to doskonała alternatywa do makaronu z sosem pomidorowym czy bolognese. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, jak wszystkie smaki się przegryzą.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka sos worcester

1 łyżeczka papryka słodka

500 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno

0.50 szkl. nać pietruszki

0.50 szkl. parmezan

5 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka bułka tarta

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

4 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Obrać i pokroić cebulę na drobne kawałeczki - najlepiej zrobić to malakserem. Pokrojoną cebulę smażyć na połowie oliwy, cały czas mieszając, by się nie przypaliła.

2

Kiedy jest szklista, 1/4 dodać do mięsa, zaś pozostałą część wrzucić do garnka, do którego należy wlać uprzednio szklankę wody ? dusić to na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny.

3

Kiedy cebula się dusi, czas na klopsiki - do mięsa z cebulą dodać jako, tartą bułkę, natkę pietruszki, sos worcestaire, ? pietruszki oraz sól i pieprz - dokładnie wyrobić.

4

Kiedy masa jest idealnie wymieszana, należy ulepić z niej małe klopsiki. Klopsiki smażyć na oliwie z wszystkich stron, aż będą złote.

5

Sprawdzić cebulę ? kiedy będzie całkowicie miękka zestawić garnek z ognia i zmiksować mikserem na idealnie gładką masę. Ponownie postawić na ogniu i dodać usmażone klopsiki.

6

Do sosu dodać również przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Całość doprowadzadzić do wrzenia i gotować około 15 minut na wolnym ogniu. Doprawiam solą i pieprzem.

7

Makaron ugotować al dente. Kiedy będzie miękki odcedzić go dokładnie z wody i wymieszać z gorącym sosem. Wyłożyć na talerz razem z klopsikami , posypać parmezanem i udekorować listkami pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły