Spaghetti z sosem cebulowo pomidorowym z mięsnymi kuleczkami
m7
Jest to doskonała alternatywa do makaronu z sosem pomidorowym czy bolognese. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, jak wszystkie smaki się przegryzą.
0
0 / 0
Jest to doskonała alternatywa do makaronu z sosem pomidorowym czy bolognese. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, jak wszystkie smaki się przegryzą.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 łyżeczka sos worcester
1 łyżeczka papryka słodka
500 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno
0.50 szkl. nać pietruszki
0.50 szkl. parmezan
5 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka bułka tarta
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
4 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Obrać i pokroić cebulę na drobne kawałeczki - najlepiej zrobić to malakserem. Pokrojoną cebulę smażyć na połowie oliwy, cały czas mieszając, by się nie przypaliła.
Kiedy jest szklista, 1/4 dodać do mięsa, zaś pozostałą część wrzucić do garnka, do którego należy wlać uprzednio szklankę wody ? dusić to na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny.
Kiedy cebula się dusi, czas na klopsiki - do mięsa z cebulą dodać jako, tartą bułkę, natkę pietruszki, sos worcestaire, ? pietruszki oraz sól i pieprz - dokładnie wyrobić.
Kiedy masa jest idealnie wymieszana, należy ulepić z niej małe klopsiki. Klopsiki smażyć na oliwie z wszystkich stron, aż będą złote.
Sprawdzić cebulę ? kiedy będzie całkowicie miękka zestawić garnek z ognia i zmiksować mikserem na idealnie gładką masę. Ponownie postawić na ogniu i dodać usmażone klopsiki.
Do sosu dodać również przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Całość doprowadzadzić do wrzenia i gotować około 15 minut na wolnym ogniu. Doprawiam solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente. Kiedy będzie miękki odcedzić go dokładnie z wody i wymieszać z gorącym sosem. Wyłożyć na talerz razem z klopsikami , posypać parmezanem i udekorować listkami pietruszki.