Spaghetti z sosem cebulowo pomidorowym z mięsnymi kuleczkami
m7
Jest to doskonała alternatywa do makaronu z sosem pomidorowym czy bolognese. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, jak wszystkie smaki się przegryzą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
803
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jest to doskonała alternatywa do makaronu z sosem pomidorowym czy bolognese. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, jak wszystkie smaki się przegryzą.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sos worcester
1 łyżecz. papryka słodka
500 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno
0.50 szkl. nać pietruszki
0.50 szkl. parmezan
5 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka bułka tarta
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
4 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Obrać i pokroić cebulę na drobne kawałeczki - najlepiej zrobić to malakserem. Pokrojoną cebulę smażyć na połowie oliwy, cały czas mieszając, by się nie przypaliła.
Kiedy jest szklista, 1/4 dodać do mięsa, zaś pozostałą część wrzucić do garnka, do którego należy wlać uprzednio szklankę wody ? dusić to na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny.
Kiedy cebula się dusi, czas na klopsiki - do mięsa z cebulą dodać jako, tartą bułkę, natkę pietruszki, sos worcestaire, ? pietruszki oraz sól i pieprz - dokładnie wyrobić.
Kiedy masa jest idealnie wymieszana, należy ulepić z niej małe klopsiki. Klopsiki smażyć na oliwie z wszystkich stron, aż będą złote.
Sprawdzić cebulę ? kiedy będzie całkowicie miękka zestawić garnek z ognia i zmiksować mikserem na idealnie gładką masę. Ponownie postawić na ogniu i dodać usmażone klopsiki.
Do sosu dodać również przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Całość doprowadzadzić do wrzenia i gotować około 15 minut na wolnym ogniu. Doprawiam solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente. Kiedy będzie miękki odcedzić go dokładnie z wody i wymieszać z gorącym sosem. Wyłożyć na talerz razem z klopsikami , posypać parmezanem i udekorować listkami pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
803
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.