Spaghetti z pulpecikami wieprzowymi
m7
Danie idealne na obiad dla całej rodziny. Potrawa jest alternatywą dla tradycyjnych pulpecików mielonych, dzięki temu w naszej kuchni nie powieje nudą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
755
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Danie idealne na obiad dla całej rodziny. Potrawa jest alternatywą dla tradycyjnych pulpecików mielonych, dzięki temu w naszej kuchni nie powieje nudą.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
400 g makaron spaghetti
400 g mięso mielone wieprzowe
300 g pomidory pelatti
200 g cebula
5 g czosnek
10 g parmezan
1 szt. nać pietruszki
1 szt. bułka czerstwa
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka oliwa z oliwek
200 mleko
100 bulion drobiowy
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Makaron ugotować według zaleceń producenta.
namoczoną w mleku bułkę mieszamy z mielonym mięsem wieprzowym.
następnie dodajemy całe jajko i odpowiednio przyprawiamy solą i pieprzem.
tak przygotowaną masę formujemy w małe kulki.
pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oliwie. Po ok. 3 minutach dodajemy przygotowane wcześniej kulki z mięsa mielonego i obsmażamy je na złoty kolor, następnie ?podlewamy? je pokrojonymi pomidorami pelatti i dusimy ok. 10 minut.
później doprawiamy wszystko czosnkiem, solą i pieprzem i łączymy z makaronem.
danie skropione oliwa z oliwek i posypane parmezanem podajemy w głębokim talerzu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
755
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.