0

Składniki

200 Mililitrów
mleko
100 Mililitrów
bulion drobiowy
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
400 Gramów
makaron spaghetti
400 Gramów
mięso wieprzowe mielone
300 Gramów
Pomidory pelatti
200 Gramów
cebula
5 Gramów
czosnek
10 Gramów
parmezan
1 Sztuka
nać pietruszki
1 Sztuka
Bułka czerstwa
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Łyżka
oliwa z oliwek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Makaron ugotować według zaleceń producenta.
  2. namoczoną w mleku bułkę mieszamy z mielonym mięsem wieprzowym.
  3. następnie dodajemy całe jajko i odpowiednio przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. tak przygotowaną masę formujemy w małe kulki.
  5. pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oliwie. Po ok. 3 minutach dodajemy przygotowane wcześniej kulki z mięsa mielonego i obsmażamy je na złoty kolor, następnie ?podlewamy? je pokrojonymi pomidorami pelatti i dusimy ok. 10 minut.
  6. później doprawiamy wszystko czosnkiem, solą i pieprzem i łączymy z makaronem.
  7. danie skropione oliwa z oliwek i posypane parmezanem podajemy w głębokim talerzu.

Opis

Danie idealne na obiad dla całej rodziny. Potrawa jest alternatywą dla tradycyjnych pulpecików mielonych, dzięki temu w naszej kuchni nie powieje nudą.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!