Spaghetti z pomidorami, pieczoną papryką i suszonymi oliwkami

lubella
Spaghetti z pomidorami, pieczoną papryką i suszonymi oliwkami

4

0 / 0

Pora na apetyczne danie w stylu włoskim! Ususz oliwki w piekarniku, podpiecz zieloną paprykę tak, aby udało się z niej zdjąć cienką skórę, a następnie zasmaż paprykę wraz z cebulą i pomidorkami koktajlowymi, aby ze składników powstał aromatyczny sos. Teraz wystarczy już tylko wymieszać danie z makaronem i posypać oliwkami!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. makaron lubella pełne ziarno spaghetti

0.50 kg pomidorki koktajlowe

2 szt. papryka zielona

200 g oliwki czarne

1 szt. cebula

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

3 łyżka oliwa z oliwek

1 pęcz. nać pietruszki

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Oliwki przekrój na pół i ułóż na papierze pergaminowym, na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 80˚C na około godzinę (do wysuszenia oliwek możesz użyć suszarki do grzybów). Dzięki suszeniu oliwki nabierają dużo ciekawszego i intensywniejszego smaku. Paprykę umyj i natrzyj dokładnie olejem rzepakowym, wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200˚C na około 10-15 minut i piecz, aż zaczną się pojawiać na jej skórce ciemne plamy.

2

Po wyjęciu z piekarnika, włóż je do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą, tak aby zaparowały od środka. Po 5 minutach zdejmij folię, a następnie ściągnij skórę z każdej papryki i oddziel miąższ od gniazda nasiennego. Na głębokiej patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną w paski zieloną paprykę.

3

Podsmażaj aż pomidorki zaczną puszczać sok, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pod koniec posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj z ugotowanym (zgodnie z przepisem na opakowaniu), makaronem spaghetti. Ułóż na talerzu, po czym całość posyp pokruszonymi w palcach suszonymi oliwkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły