Example thumb
5

Składniki

1 Sztuka
ingridient
makaron Lubella Pełne Ziarno spaghetti
0.5 Kilograma
pomidorki koktajlowe
2 Sztuki
papryka zielona
200 Gramów
oliwki czarne
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
olej rzepakowy uniwersalny
3 Łyżki
oliwa z oliwek
1 Pęczek
nać pietruszki
1 Szczypta
sól, pieprz
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Oliwki przekrój na pół i ułóż na papierze pergaminowym, na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 80˚C na około godzinę (do wysuszenia oliwek możesz użyć suszarki do grzybów). Dzięki suszeniu oliwki nabierają dużo ciekawszego i intensywniejszego smaku. Paprykę umyj i natrzyj dokładnie olejem rzepakowym, wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200˚C na około 10-15 minut i piecz, aż zaczną się pojawiać na jej skórce ciemne plamy.
  2. Po wyjęciu z piekarnika, włóż je do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą, tak aby zaparowały od środka. Po 5 minutach zdejmij folię, a następnie ściągnij skórę z każdej papryki i oddziel miąższ od gniazda nasiennego. Na głębokiej patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną w paski zieloną paprykę.
  3. Podsmażaj aż pomidorki zaczną puszczać sok, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pod koniec posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj z ugotowanym (zgodnie z przepisem na opakowaniu), makaronem spaghetti. Ułóż na talerzu, po czym całość posyp pokruszonymi w palcach suszonymi oliwkami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!