Spaghetti z pomidorami, pieczoną papryką i suszonymi oliwkami
lubella
Pora na apetyczne danie w stylu włoskim! Ususz oliwki w piekarniku, podpiecz zieloną paprykę tak, aby udało się z niej zdjąć cienką skórę, a następnie zasmaż paprykę wraz z cebulą i pomidorkami koktajlowymi, aby ze składników powstał aromatyczny sos. Teraz wystarczy już tylko wymieszać danie z makaronem i posypać oliwkami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
570
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
0 / 0
Pora na apetyczne danie w stylu włoskim! Ususz oliwki w piekarniku, podpiecz zieloną paprykę tak, aby udało się z niej zdjąć cienką skórę, a następnie zasmaż paprykę wraz z cebulą i pomidorkami koktajlowymi, aby ze składników powstał aromatyczny sos. Teraz wystarczy już tylko wymieszać danie z makaronem i posypać oliwkami!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. makaron lubella pełne ziarno spaghetti
0.50 kg pomidorki koktajlowe
2 szt. papryka zielona
200 g oliwki czarne
1 szt. cebula
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
3 łyżka oliwa z oliwek
1 pęcz. nać pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Oliwki przekrój na pół i ułóż na papierze pergaminowym, na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 80˚C na około godzinę (do wysuszenia oliwek możesz użyć suszarki do grzybów). Dzięki suszeniu oliwki nabierają dużo ciekawszego i intensywniejszego smaku. Paprykę umyj i natrzyj dokładnie olejem rzepakowym, wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200˚C na około 10-15 minut i piecz, aż zaczną się pojawiać na jej skórce ciemne plamy.
Po wyjęciu z piekarnika, włóż je do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą, tak aby zaparowały od środka. Po 5 minutach zdejmij folię, a następnie ściągnij skórę z każdej papryki i oddziel miąższ od gniazda nasiennego. Na głębokiej patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną w paski zieloną paprykę.
Podsmażaj aż pomidorki zaczną puszczać sok, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pod koniec posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj z ugotowanym (zgodnie z przepisem na opakowaniu), makaronem spaghetti. Ułóż na talerzu, po czym całość posyp pokruszonymi w palcach suszonymi oliwkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
570
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.