Spaghetti z pomidorami i szparagami
goodfoodlover
Spaghetti jest najpopularniejszym i jednym z najbardziej lubianych makaronów. W wersji z sosem pomidorowym i świeżymi szparagami stanowi lekkie i łatwe w przygotowaniu danie główne lub przekąskę do pracy. Warto dodać również parmezan!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
578
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Spaghetti jest najpopularniejszym i jednym z najbardziej lubianych makaronów. W wersji z sosem pomidorowym i świeżymi szparagami stanowi lekkie i łatwe w przygotowaniu danie główne lub przekąskę do pracy. Warto dodać również parmezan!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
200 g makaron spaghetti lubella
200 g szparagi
1 szt. pomidory krojone łowicz
3 szt. cebula dymka
10 szt. świeża bazylia
2 łyżka parmezan
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej patelnię i wlej niewielką ilość oliwy
Wrzuć pokrojone szparagi i cebulki.
Podsmaż chwilę i wlej pomidory. Duś parę minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wcześniej przygotowany makaron przełóż do sosu i delikatnie wymieszaj.
Przed podaniem makaron posyp parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
578
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.