2

Składniki

200 Gramów
2 Szczypty
sól, pieprz
200 Gramów
Szparagi
1 Sztuka
pomidory w puszce
3 Sztuki
cebula dymka
10 Sztuk
świeża bazylia
2 Łyżki
parmezan
2 Łyżki
oliwa z oliwek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Rozgrzej patelnię i wlej niewielką ilość oliwy
  3. Wrzuć pokrojone szparagi i cebulki.
  4. Podsmaż chwilę i wlej pomidory. Duś parę minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Wcześniej przygotowany makaron przełóż do sosu i delikatnie wymieszaj.
  6. Przed podaniem makaron posyp parmezanem i świeżymi listkami bazylii.

Opis

Spaghetti jest najpopularniejszym i jednym z najbardziej lubianych makaronów. W wersji z sosem pomidorowym i świeżymi szparagami stanowi lekkie i łatwe w przygotowaniu danie główne lub przekąskę do pracy. Warto dodać również parmezan!

Podobne przepisy

Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Łatwy Do 40 min
Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Pappardelle zapiekane ze szparagami

Łatwy Do 40 min
Pappardelle zapiekane ze szparagami

Penne pod pesto z wołowiną

Łatwy Do 40 min
Penne pod pesto z wołowiną

Świderki z zielonymi warzywami w serowym sosie

Łatwy Do 1 godz
Świderki z zielonymi warzywami w serowym sosie

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Fussili z jarmużem, prosciutto i orzechami włoskimi

Średni Do 40 min
Fussili z jarmużem, prosciutto i orzechami włoskimi

Kokardki z nowalijkami

Łatwy Do 40 min
Kokardki z nowalijkami

Lazania z cukinią

Łatwy Do 1,5 godz
Lazania z cukinią

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!