Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym

admin_1
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Mule to jedne z najpowszechniej używanych owoców morza. Mięczaki te skradły podniebienia wielu smakoszom... teraz czas na Ciebie! Sprawdź nasz przepis na przepyszne spaghetti z mulami w sosie pomidorowym.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g makaron spaghetti malma

200 g pasta pomidorowa

300 g świeże mule

2 szt. cebula szalotka

100 białe wino

2 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. oliwa z oliwek

1 pęcz. natka pietruszki

1 pęcz. bazylia

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

2

Mule przepłukujemy zimną wodą i oczyszczamy z tzw. wąsów.

3

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek.

4

Po chwili dołączamy mule i białe wino, całość przykrywamy na około 5 minut, aby mule się pootwierały. Dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy.

5

Gdy sos zgęstnieje, dodajemy makaron i zioła.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2115

kcal

Białka

67

gram

Węglowodany

172

gram

Tłuszcze

117

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły