Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym
admin_1
Mule to jedne z najpowszechniej używanych owoców morza. Mięczaki te skradły podniebienia wielu smakoszom... teraz czas na Ciebie! Sprawdź nasz przepis na przepyszne spaghetti z mulami w sosie pomidorowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2115
kcal
Białka
67
gram
Węglowodany
172
gram
Tłuszcze
117
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mule to jedne z najpowszechniej używanych owoców morza. Mięczaki te skradły podniebienia wielu smakoszom... teraz czas na Ciebie! Sprawdź nasz przepis na przepyszne spaghetti z mulami w sosie pomidorowym.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g makaron spaghetti malma
200 g pasta pomidorowa
300 g świeże mule
2 szt. cebula szalotka
100 białe wino
2 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. oliwa z oliwek
1 pęcz. natka pietruszki
1 pęcz. bazylia
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
Mule przepłukujemy zimną wodą i oczyszczamy z tzw. wąsów.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek.
Po chwili dołączamy mule i białe wino, całość przykrywamy na około 5 minut, aby mule się pootwierały. Dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy makaron i zioła.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2115
kcal
Białka
67
gram
Węglowodany
172
gram
Tłuszcze
117
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.