Spaghetti z mulami w białym winie, z ostrą nutą chili

Lubella
Spaghetti z mulami w białym winie, z ostrą nutą chili

0

0 / 0

Spaghetti z mulami w białym winie z ostrą nutą chili to danie, które przenosi smaki włoskiej kuchni prosto na Twój stół. Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację czy elegancki obiad. To propozycja dla miłośników owoców morza oraz tych, którzy lubią ostre akcenty w kuchni. Soczyste mule duszone w wytrawnym winie i aromatycznym maśle, wzbogacone o pikantny akcent chili, doskonale komponują się z al dente spaghetti, tworząc wyważoną, pełną smaku potrawę. Makaron idealnie pasuje do wina, które podkreśli smak owoców morza. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella spaghetti

0.50 kg świeże mule

2 łyżka masło klarowane

1 szt. cebula dymka

2 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. papryczka chili

150 wytrawne białe wino

2 łyżka masło

2 łyżecz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.

2

Mule oczyścić pod bieżącą wodą.

3

W garnku, na maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać posiekaną papryczkę chili, wymieszać.

4

Dodać mule i wlać białe wino, zakryć i dusić przez około 5 minut.

5

Wlać wodę po gotowaniu się makaronu, dodać zimne masło, makaron, doprawić i wymieszać.

6

Gotową potrawę posypać natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

850

kcal

Białka

47

gram

Węglowodany

103

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły