Spaghetti z mulami w białym winie, z ostrą nutą chili

Lubella

Spaghetti z mulami w białym winie z ostrą nutą chili to danie, które przenosi smaki włoskiej kuchni prosto na Twój stół. Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację czy elegancki obiad. To propozycja dla miłośników owoców morza oraz tych, którzy lubią ostre akcenty w kuchni. Soczyste mule duszone w wytrawnym winie i aromatycznym maśle, wzbogacone o pikantny akcent chili, doskonale komponują się z al dente spaghetti, tworząc wyważoną, pełną smaku potrawę. Makaron idealnie pasuje do wina, które podkreśli smak owoców morza. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
850
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Spaghetti z mulami w białym winie z ostrą nutą chili to danie, które przenosi smaki włoskiej kuchni prosto na Twój stół. Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację czy elegancki obiad. To propozycja dla miłośników owoców morza oraz tych, którzy lubią ostre akcenty w kuchni. Soczyste mule duszone w wytrawnym winie i aromatycznym maśle, wzbogacone o pikantny akcent chili, doskonale komponują się z al dente spaghetti, tworząc wyważoną, pełną smaku potrawę. Makaron idealnie pasuje do wina, które podkreśli smak owoców morza. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella spaghetti
0.50 kg świeże mule
2 łyżka masło klarowane
1 szt. cebula dymka
2 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. papryczka chili
150 wytrawne białe wino
2 łyżka masło
2 łyżecz. natka pietruszki
Przygotowanie
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
Mule oczyścić pod bieżącą wodą.
W garnku, na maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać posiekaną papryczkę chili, wymieszać.
Dodać mule i wlać białe wino, zakryć i dusić przez około 5 minut.
Wlać wodę po gotowaniu się makaronu, dodać zimne masło, makaron, doprawić i wymieszać.
Gotową potrawę posypać natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
850
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.