1

Składniki

400 Gramów
ingridient
makaron Lubella spaghetti
2 Sztuki
pomidory w puszce
3 Łyżki
koncentrat pomidorowy
2 Sztuki
cebula
6 Sztuk
ząbek czosnku
30 Mililitrów
Whisky
3 Łyżki
Cukier brązowy
2 Łyżki
ocet balsamiczny
1 Sztuka
Małe chilli
1 Szczypta
sól, pieprz
3 Sztuki
Listki bazylii
1 Łyżka
oliwa z oliwek
1 Szczypta
parmezan
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Makaron gotujemy: twardość al dente przez 9 minut, normale przez 11 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.
  2. Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
  3. Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!