1

Składniki

400 Gramów
2 Sztuki
pomidory w puszce
3 Łyżki
2 Sztuki
cebula
6 Sztuk
ząbek czosnku
30 Mililitrów
Whisky
3 Łyżki
Cukier brązowy
2 Łyżki
ocet balsamiczny
1 Sztuka
Małe chilli
1 Szczypta
sól, pieprz
3 Sztuki
Listki bazylii
1 Łyżka
oliwa z oliwek
1 Szczypta
parmezan
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron gotujemy: twardość al dente przez 9 minut, normale przez 11 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.
  2. Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
  3. Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.

Podobne przepisy

Makaron Lubella Pióra z indykiem w pomidorowym sosie z kapar...

Średni Do 1 godz
Makaron Lubella Pióra z indykiem w pomidorowym sosie z kapar...

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Trudny Do 1 godz
Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Makaron kokardki z kabanosem i kurkami

Średni Do 40 min
Makaron kokardki z kabanosem i kurkami

Makaron pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią

Łatwy Do 1 godz
Makaron pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią

Ostra marynata z ziołami na bazie ketchupu z piekła rodem

Średni Do 1 godz
Ostra marynata z ziołami na bazie ketchupu z piekła rodem

Ostry sos ketchupowy z dodatkiem miodu i chili

Łatwy Do 15 min
Ostry sos ketchupowy z dodatkiem miodu i chili

Dip barbecue na bazie ketchupu

Łatwy Do 15 min
Dip barbecue na bazie ketchupu

Dip czosnkowy na bazie ketchupu

Łatwy Do 15 min
Dip czosnkowy na bazie ketchupu

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!