Spaghetti z marchewką, szpinakiem i jajkiem w koszulce

lubella
Spaghetti z marchewką, szpinakiem i jajkiem w koszulce

1

0 / 0

Łączenie makaronu z jajkiem zawsze brzmi i smakuje wyśmienicie! Makaron spaghetti, makaron z marchewki i jajko w koszulce prezentuje się świetnie ;)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron lubella spaghetti

80 g marchewka

1 pęcz. świeży szpinak

125 śmietanka 30%

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka oliwa

2 szt. jaja l

1 łyżka ocet

1 łyżka sezam

Przygotowanie


1

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce typu julienne, aby powstały nitki spaghetti.

2

Ugotować makaron al dente, przy czym 1 minutę przed końcem dodać spaghetti z marchewki. Makaron odcedzić, zostawiając 1/3 szklanki wody.

3

Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać drobno poszatkowany szpinak oraz sprasowany ząbek czosnku i dusić, aż szpinak zwiędnie.

4

Podlać wodą z gotowania się makaronu, wlać śmietankę i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać spaghetti i doprawić całość solą oraz pieprzem.

5

W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli oraz octem.

6

Jajka delikatnie wbić do oddzielnych miseczek. Zrobić wir w wodzie za pomocą łyżki i delikatnie przelać jedno jajko. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Tak samo postąpić z drugim jajkiem.

7

Spaghetti wyłożyć na talerz, ułożyć jajko i posypać sezamem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

806

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły