Spaghetti z marchewką, szpinakiem i jajkiem w koszulce
lubella
Łączenie makaronu z jajkiem zawsze brzmi i smakuje wyśmienicie! Makaron spaghetti, makaron z marchewki i jajko w koszulce prezentuje się świetnie ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
806
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Łączenie makaronu z jajkiem zawsze brzmi i smakuje wyśmienicie! Makaron spaghetti, makaron z marchewki i jajko w koszulce prezentuje się świetnie ;)
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella spaghetti
80 g marchewka
1 pęcz. świeży szpinak
125 śmietanka 30%
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka oliwa
2 szt. jaja l
1 łyżka ocet
1 łyżka sezam
Przygotowanie
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce typu julienne, aby powstały nitki spaghetti.
Ugotować makaron al dente, przy czym 1 minutę przed końcem dodać spaghetti z marchewki. Makaron odcedzić, zostawiając 1/3 szklanki wody.
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać drobno poszatkowany szpinak oraz sprasowany ząbek czosnku i dusić, aż szpinak zwiędnie.
Podlać wodą z gotowania się makaronu, wlać śmietankę i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać spaghetti i doprawić całość solą oraz pieprzem.
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli oraz octem.
Jajka delikatnie wbić do oddzielnych miseczek. Zrobić wir w wodzie za pomocą łyżki i delikatnie przelać jedno jajko. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Tak samo postąpić z drugim jajkiem.
Spaghetti wyłożyć na talerz, ułożyć jajko i posypać sezamem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
806
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.