Spaghetti z małżami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Spaghetti z małżami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975927221.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis na spaghetti z małżami
0
0 / 0
Przepis na spaghetti z małżami
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 pęcz. nać pietruszki
2 łyżecz. oliwa z oliwek
2 łyżecz. masło
300 g makaron lubella spaghetti
1 szkl. sok pomidorowy tymbark
24 szt. małże
3 szt. marchew
1 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Rozgrzewamy oliwę na małym ogniu na dużej patelni. Wrzucamy cebulę, marchewkę i czosnek. Smażymy często mieszając, 5 minut, aż cebula zrobi się miękka.
Wlewamy sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy małże odsączone z zalewy, przykrywamy i gotujemy 5 minut.
Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym rondlu i wrzucamy makaron. Gotujemy tak długo, aż będzie al dente.
Odcedzamy.
Solimy sos, przelewamy do dużej miski, dodajemy makaron, posiekaną natkę i masło. Starannie mieszamy.