Spaghetti z małżami

uwielbiampl
Spaghetti z małżami

0

0 / 0

Przepis na spaghetti z małżami

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 pęcz. nać pietruszki

2 łyżecz. oliwa z oliwek

2 łyżecz. masło

300 g makaron lubella spaghetti

1 szkl. sok pomidorowy tymbark

24 szt. małże

3 szt. marchew

1 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Rozgrzewamy oliwę na małym ogniu na dużej patelni. Wrzucamy cebulę, marchewkę i czosnek. Smażymy często mieszając, 5 minut, aż cebula zrobi się miękka.

2

Wlewamy sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy małże odsączone z zalewy, przykrywamy i gotujemy 5 minut.

3

Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym rondlu i wrzucamy makaron. Gotujemy tak długo, aż będzie al dente.

4

Odcedzamy.

5

Solimy sos, przelewamy do dużej miski, dodajemy makaron, posiekaną natkę i masło. Starannie mieszamy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

738

kcal

Białka

61

gram

Węglowodany

81

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły