Spaghetti z małżami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Spaghetti z małżami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976637874.jpeg&w=3840&q=75)
Po raz pierwszy jadłam do danie u koleżanki, zaskoczył mnie jego smak, gdyż rozpoznając składniki nie bardzo miałam ochotę je zjeść. Teraz to moje popisowe danie, bosko pachnie i jeszcze lepiej smakuje. W sam raz na kolację dla dwojga - małże to afrodyzjak;)
0
0 / 0
Po raz pierwszy jadłam do danie u koleżanki, zaskoczył mnie jego smak, gdyż rozpoznając składniki nie bardzo miałam ochotę je zjeść. Teraz to moje popisowe danie, bosko pachnie i jeszcze lepiej smakuje. W sam raz na kolację dla dwojga - małże to afrodyzjak;)
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżecz. oliwa z oliwek
0.25 łyżecz. sól
2 łyżecz. masło
300 g makaron spaghetti
1 szkl. sok pomidorowy tymbark
0.25 szkl. nać pietruszki
24 szt. małże
4 szt. czosnek
3 szt. marchew
1 szt. cebula
Przygotowanie
Rozgrzać oliwę na małym ogniu na dużej patelni. Wrzucieć cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć często mieszając, 5 minut, aż cebula zrobi się miękka.
Wlać sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać małże odsączone z zalewy, przykryć i gotować 5 minut.
Doprowadzić do wrzenia wodę w dużym rondlu i wrzucić makaron. Gotować tak długo, aż będzie al dente. Odcedzić.
Posolić sos, przelać do dużej miski, dodać makaron, posiekaną natkę i masło. Starannie wymieszać.
Zapalić świece, otworzyć wino (białe) i delektować się spaghetti razem z ukochanym. Smacznego!