Spaghetti z małżami

m7
Spaghetti z małżami

0

0 / 0

Po raz pierwszy jadłam do danie u koleżanki, zaskoczył mnie jego smak, gdyż rozpoznając składniki nie bardzo miałam ochotę je zjeść. Teraz to moje popisowe danie, bosko pachnie i jeszcze lepiej smakuje. W sam raz na kolację dla dwojga - małże to afrodyzjak;)

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżeczka oliwa z oliwek

0.25 łyżeczka sól

2 łyżeczka masło

300 g makaron spaghetti

1 szkl. sok pomidorowy tymbark

0.25 szkl. nać pietruszki

24 szt. małże

4 szt. czosnek

3 szt. marchew

1 szt. cebula

Przygotowanie


1

Rozgrzać oliwę na małym ogniu na dużej patelni. Wrzucieć cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć często mieszając, 5 minut, aż cebula zrobi się miękka.

2

Wlać sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać małże odsączone z zalewy, przykryć i gotować 5 minut.

3

Doprowadzić do wrzenia wodę w dużym rondlu i wrzucić makaron. Gotować tak długo, aż będzie al dente. Odcedzić.

4

Posolić sos, przelać do dużej miski, dodać makaron, posiekaną natkę i masło. Starannie wymieszać.

5

Zapalić świece, otworzyć wino (białe) i delektować się spaghetti razem z ukochanym. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły