0

Składniki

2 Łyżeczki
oliwa z oliwek
0.25 Łyżeczki
sól
2 Łyżeczki
masło extra
300 Gramów
makaron spaghetti
1 Szklanka
Sok pomidorowy
0.25 Szklanki
nać pietruszki
24 Sztuki
Małże
4 Sztuki
czosnek
3 Sztuki
marchew
1 Sztuka
cebula
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzać oliwę na małym ogniu na dużej patelni. Wrzucieć cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć często mieszając, 5 minut, aż cebula zrobi się miękka.
  2. Wlać sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać małże odsączone z zalewy, przykryć i gotować 5 minut.
  3. Doprowadzić do wrzenia wodę w dużym rondlu i wrzucić makaron. Gotować tak długo, aż będzie al dente. Odcedzić.
  4. Posolić sos, przelać do dużej miski, dodać makaron, posiekaną natkę i masło. Starannie wymieszać.
  5. Zapalić świece, otworzyć wino (białe) i delektować się spaghetti razem z ukochanym. Smacznego!

Opis

Po raz pierwszy jadłam do danie u koleżanki, zaskoczył mnie jego smak, gdyż rozpoznając składniki nie bardzo miałam ochotę je zjeść. Teraz to moje popisowe danie, bosko pachnie i jeszcze lepiej smakuje. W sam raz na kolację dla dwojga - małże to afrodyzjak;)

Podobne przepisy

Spaghetti z małżami

Łatwy Do 1 godz

Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

Średni Do 2 godz

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz

Sycący bulion z warzywami, chili i wstążkami omleta

Łatwy Do 1,5 godz

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łatwy Do 40 min

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!