Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym

m7
Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym

1

0 / 0

Znakomity krem cytrynowy i łosoś...

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka cukier

400 g makaron spaghetti lubella

300 g filet z łososia

120 g masło

1 szt. koperek

4 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. skórka z cytryny

1 łyżka sok z cytryny

4 łyżka wino białe wytrawne

Przygotowanie


1

Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu.

2

Łososia kroimy w niewielkie kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.

3

W garnuszku za pomocą rózgi kuchennej mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem.

4

Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając.

5

Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku.

6

Samo ubijanie trwa krótko, gdy krem stanie się puszysty i zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie - jest gotowy.

7

W dużym garnku/misie łączymy makaron z kremem dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. W tym czasie smaki się połączą a łosoś "dojdzie".

8

Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem.

9

Smacznego życzą, Mr. & Mrs. Sandman

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły