Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5153-1702057814144.jpeg&w=3840&q=75)
Znakomity krem cytrynowy i łosoś...
1
0 / 0
Znakomity krem cytrynowy i łosoś...
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. cukier
400 g makaron spaghetti lubella
300 g filet z łososia
120 g masło
1 szt. koperek
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. skórka z cytryny
1 łyżka sok z cytryny
4 łyżka wino białe wytrawne
Przygotowanie
Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu.
Łososia kroimy w niewielkie kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.
W garnuszku za pomocą rózgi kuchennej mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem.
Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając.
Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Samo ubijanie trwa krótko, gdy krem stanie się puszysty i zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie - jest gotowy.
W dużym garnku/misie łączymy makaron z kremem dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. W tym czasie smaki się połączą a łosoś "dojdzie".
Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem.
Smacznego życzą, Mr. & Mrs. Sandman