Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pesto
konkurs
Wartości odżywcze na porcję
Energia
935
kcal
Białka
75
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella spaghetti
3 szt. pierś z kurczaka
3 łyżka śmietanka 36%
200 g pomidor wiśniowy
1 szczyp. sól, pieprz
50 g parmezan
1 pęcz. bazylia
50 g parmezan
50 g orzeszki pinii
4 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Pesto: bazylię, czosnek, orzechy pinii zmiksować w misce ręcznym blenderem powoli dole-wając oliwę. Dodać sól, pieprz i parmezan.
Makaron Lubella Spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cukinię zetrzeć na tarce w spaghetti.
Kurczaka pokroić w cienkie plasterki, przesmażyć na ostrym ogniu, dodać pomidorki wi-śniowe, smażyć jeszcze minutę, dodać 2/3 śmietany, zagotować dodać cukinie (jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać odrobinę śmietany). Doprawić solą i pieprzem, dodać gorący makaron i dobrze wymieszać.
Podawać udekorowane świeżą bazylią i parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
935
kcal
Białka
75
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.