Spaghetti z kukurydzą i pieczarkami

bartek
Spaghetti z kukurydzą i pieczarkami

0

0 / 0

Makaron + x = szybka kolacja. "X" w tym przypadku oznacza wszystko i od niego zależy, czy to będzie kolacja elegancka, zwykła, romantyczna, łatwa, błyskawiczna czy ... nieudana. Wszelkie sosy zazwyczaj się udają (o ile nie przedobrzy się z solą i pieprzem), a teraz podaję przepis na jeden z nich. Do wykonania sosu nie potrzeba wyszukanych składników, oczywiście - modyfikacje mile widziane. Nie masz kukurydzy - spróbuj zrobić z groszkiem lub fasolką szparagową. Nie masz pieczarek? Może poniewiera Ci się w lodówce opakowanie boczniaków? W kuchni najfajniejsze jest to, że o ile czas Cię nie goni - można sobie poeksperymentować ze smakami, z dodatkami, z przyprawami. Dla makaronowych pasjonatów zostanie tylko wybór odpowiedniego makaronu. Ja proponuję spaghetti, ale nie upieram się;)

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pusz. kukurydza konserwowa

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

1 dek. makaron spaghetti lubella

20 dek. pieczarki

30 dek. mięso mielone

0.50 szkl. przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki i podsmażyć na patelni na łyżce masła. Dodać szczyptę soli i listki laurowe.

2

Do pieczarek dodać cebulę pokrojoną w półkrążki i mięso mielone.

3

Jak mięso się usmaży, wsypać odsączoną puszkę kukurydzy.

4

Na koniec dodać koncentrat, wymieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Podać z makaronem spaghetti, posypane parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły