Spaghetti z kukurydzą i pieczarkami
bartek
Makaron + x = szybka kolacja. "X" w tym przypadku oznacza wszystko i od niego zależy, czy to będzie kolacja elegancka, zwykła, romantyczna, łatwa, błyskawiczna czy ... nieudana. Wszelkie sosy zazwyczaj się udają (o ile nie przedobrzy się z solą i pieprzem), a teraz podaję przepis na jeden z nich. Do wykonania sosu nie potrzeba wyszukanych składników, oczywiście - modyfikacje mile widziane. Nie masz kukurydzy - spróbuj zrobić z groszkiem lub fasolką szparagową. Nie masz pieczarek? Może poniewiera Ci się w lodówce opakowanie boczniaków? W kuchni najfajniejsze jest to, że o ile czas Cię nie goni - można sobie poeksperymentować ze smakami, z dodatkami, z przyprawami. Dla makaronowych pasjonatów zostanie tylko wybór odpowiedniego makaronu. Ja proponuję spaghetti, ale nie upieram się;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
279
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron + x = szybka kolacja. "X" w tym przypadku oznacza wszystko i od niego zależy, czy to będzie kolacja elegancka, zwykła, romantyczna, łatwa, błyskawiczna czy ... nieudana. Wszelkie sosy zazwyczaj się udają (o ile nie przedobrzy się z solą i pieprzem), a teraz podaję przepis na jeden z nich. Do wykonania sosu nie potrzeba wyszukanych składników, oczywiście - modyfikacje mile widziane. Nie masz kukurydzy - spróbuj zrobić z groszkiem lub fasolką szparagową. Nie masz pieczarek? Może poniewiera Ci się w lodówce opakowanie boczniaków? W kuchni najfajniejsze jest to, że o ile czas Cię nie goni - można sobie poeksperymentować ze smakami, z dodatkami, z przyprawami. Dla makaronowych pasjonatów zostanie tylko wybór odpowiedniego makaronu. Ja proponuję spaghetti, ale nie upieram się;)
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka kukurydza konserwowa
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
1 dag. makaron spaghetti lubella
20 dag. pieczarki
30 dag. mięso mielone
0.50 szkl. przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki i podsmażyć na patelni na łyżce masła. Dodać szczyptę soli i listki laurowe.
Do pieczarek dodać cebulę pokrojoną w półkrążki i mięso mielone.
Jak mięso się usmaży, wsypać odsączoną puszkę kukurydzy.
Na koniec dodać koncentrat, wymieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Podać z makaronem spaghetti, posypane parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
279
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.