Spaghetti z krewetkami w sosie imbirowo-cytrynowym
lubella
Krewetki z makaronem to bardzo dobre połączenie! ♥ Nutka imbiru i cytryny nadaje potrawie orientalnego smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
595
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krewetki z makaronem to bardzo dobre połączenie! ♥ Nutka imbiru i cytryny nadaje potrawie orientalnego smaku.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno
180 g krewetki
1 szt. cebula
1 łyżecz. starty korzeń imbiru
1 szt. cytryna na sok
2 łyżka skórka z cytryny
2 łyżka jogurt naturalny
1 łyżka sos sojowy
1 łyżecz. kolendra listki
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Krewetki oczyścić i zamarynować w sosie sojowym, soku i skórce z cytryny, sprasowanym czosnku, suszonej kolendrze oraz startym imbirze.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zamarynowane krewetki (wraz z marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie przewracając krewetki na druga stronę.
Ugotować spaghetti i 1 chochelką wody z ugotowanego makaronu podlać krewetki, zagotować. Odstawić z ognia i dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (aby się nie zważył, należy wymieszać go z 1-2 łyżkami powstałego sosu), wymieszać.
Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną suszonej kolendry.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
595
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.