Spaghetti z krewetkami w sosie imbirowo-cytrynowym

lubella
Spaghetti z krewetkami w sosie imbirowo-cytrynowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Krewetki z makaronem to bardzo dobre połączenie! ♥ Nutka imbiru i cytryny nadaje potrawie orientalnego smaku.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno

180 g krewetki

1 szt. cebula

1 łyżecz. starty korzeń imbiru

1 szt. cytryna na sok

2 łyżka skórka z cytryny

2 łyżka jogurt naturalny

1 łyżka sos sojowy

1 łyżecz. kolendra listki

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


Krewetki oczyścić i zamarynować w sosie sojowym, soku i skórce z cytryny, sprasowanym czosnku, suszonej kolendrze oraz startym imbirze.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zamarynowane krewetki (wraz z marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie przewracając krewetki na druga stronę.

Ugotować spaghetti i 1 chochelką wody z ugotowanego makaronu podlać krewetki, zagotować. Odstawić z ognia i dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (aby się nie zważył, należy wymieszać go z 1-2 łyżkami powstałego sosu), wymieszać.

Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną suszonej kolendry.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

595

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

79

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły