Spaghetti z krewetkami w sosie imbirowo-cytrynowym

lubella
Spaghetti z krewetkami w sosie imbirowo-cytrynowym

0

0 / 0

Krewetki z makaronem to bardzo dobre połączenie! ♥ Nutka imbiru i cytryny nadaje potrawie orientalnego smaku.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno

180 g krewetki

1 szt. cebula

1 łyżecz. starty korzeń imbiru

1 szt. cytryna na sok

2 łyżka skórka z cytryny

2 łyżka jogurt naturalny

1 łyżka sos sojowy

1 łyżecz. kolendra listki

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Krewetki oczyścić i zamarynować w sosie sojowym, soku i skórce z cytryny, sprasowanym czosnku, suszonej kolendrze oraz startym imbirze.

2

Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zamarynowane krewetki (wraz z marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie przewracając krewetki na druga stronę.

3

Ugotować spaghetti i 1 chochelką wody z ugotowanego makaronu podlać krewetki, zagotować. Odstawić z ognia i dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (aby się nie zważył, należy wymieszać go z 1-2 łyżkami powstałego sosu), wymieszać.

4

Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną suszonej kolendry.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

595

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

79

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły