Spaghetti z krewetkami w sosie imbirowo-cytrynowym
lubella
Krewetki z makaronem to bardzo dobre połączenie! ♥ Nutka imbiru i cytryny nadaje potrawie orientalnego smaku.
0
0 / 0
Krewetki z makaronem to bardzo dobre połączenie! ♥ Nutka imbiru i cytryny nadaje potrawie orientalnego smaku.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno
180 g krewetki
1 szt. cebula
1 łyżeczka starty korzeń imbiru
1 szt. cytryna na sok
2 łyżka skórka z cytryny
2 łyżka jogurt naturalny
1 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka kolendra listki
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. ząbek czosnku
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Krewetki oczyścić i zamarynować w sosie sojowym, soku i skórce z cytryny, sprasowanym czosnku, suszonej kolendrze oraz startym imbirze.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zamarynowane krewetki (wraz z marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie przewracając krewetki na druga stronę.
Ugotować spaghetti i 1 chochelką wody z ugotowanego makaronu podlać krewetki, zagotować. Odstawić z ognia i dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (aby się nie zważył, należy wymieszać go z 1-2 łyżkami powstałego sosu), wymieszać.
Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną suszonej kolendry.