Spaghetti z krewetkami w białym winie
lubella
Spaghetti z krewetkami w białym winie to idealny wybór zarówno na codzienny obiad, jak i romantyczną kolację. Połączenie delikatnego makaronu z krewetkami duszonymi w winie wraz z czosnkiem i chilli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owoców morza i aromatycznych dań. Całość doskonale smakuje z posiekaną natką pietruszki na wierzchu i odrobiną soku z limonki. Co więcej, spaghetti z krewetkami w białym winie jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu — z pewnością poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
771
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.7 / 64
Spaghetti z krewetkami w białym winie to idealny wybór zarówno na codzienny obiad, jak i romantyczną kolację. Połączenie delikatnego makaronu z krewetkami duszonymi w winie wraz z czosnkiem i chilli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owoców morza i aromatycznych dań. Całość doskonale smakuje z posiekaną natką pietruszki na wierzchu i odrobiną soku z limonki. Co więcej, spaghetti z krewetkami w białym winie jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu — z pewnością poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella spaghetti
250 g krewetki
4 szt. ząbek czosnku
50 g masło
50 białe wino
0.50 pęcz. natka pietruszki
2 łyżka papryczka chilli
1 szczyp. sól
1 łyżecz. sok z limonki
Przygotowanie
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
Na patelni podgrzać połowę masła, dodać sprasowany czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili i chwilę podsmażyć. Włożyć oczyszczone i osuszone krewetki i dusić przez około 4 minuty. Wlać wino, zwiększyć ogień i odparować.
Kolejno wlać wodę z gotowania się makaronu i zagotować.
Dodać makaron, posiekaną natkę pietruszki, resztę masła i wymieszać. Doprawić limonką oraz solą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
771
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.