Spaghetti z krewetkami na ostro

m7
Spaghetti z krewetkami na ostro

2

0 / 0

Gdy się ma zachcianki - najprostszy i najszybszy sposób na krewetki.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

100 g krewetki królewskie

100 g makaron spaghetti

0.25 szkl. wino białe wytrawne

1 szt. sól, pieprz

1 łyżka nać pietruszki

1 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szt. papryczka chili

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie robimy sos: na oliwie przesmażyłam rozgnieciony nożem czosnek, wyciągnęłam, gdy się zaczął rumienić i na deseczce drobno go posiekałam.

2

Na oliwę wrzuciłam papryczkę, krewetki, posiekany czosnek, chlust wina.

3

Smażyłam chwilę do uzyskania mocno różowego koloru z każdej ze stron (ok. 2-3 min). Posypałam świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli.

4

Gdy wino odparowało wrzuciłam spaghetti, zamieszałam, polałam jeszcze odrobiną oliwy z oliwek, skropiłam cytryną, posypałam pietruszką. I gotowe. Dzięcię wszamało cały talerz, mimo że było trochę ostre, jak na jej gust :)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

191

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły