Spaghetti z krewetkami na ostro
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Spaghetti z krewetkami na ostro](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976851924.jpeg&w=3840&q=75)
Gdy się ma zachcianki - najprostszy i najszybszy sposób na krewetki.
2
0 / 0
Gdy się ma zachcianki - najprostszy i najszybszy sposób na krewetki.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
100 g krewetki królewskie
100 g makaron spaghetti
0.25 szkl. wino białe wytrawne
1 szt. sól, pieprz
1 łyżka nać pietruszki
1 łyżka oliwa z oliwek
0.50 szt. papryczka chili
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie robimy sos: na oliwie przesmażyłam rozgnieciony nożem czosnek, wyciągnęłam, gdy się zaczął rumienić i na deseczce drobno go posiekałam.
Na oliwę wrzuciłam papryczkę, krewetki, posiekany czosnek, chlust wina.
Smażyłam chwilę do uzyskania mocno różowego koloru z każdej ze stron (ok. 2-3 min). Posypałam świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli.
Gdy wino odparowało wrzuciłam spaghetti, zamieszałam, polałam jeszcze odrobiną oliwy z oliwek, skropiłam cytryną, posypałam pietruszką. I gotowe. Dzięcię wszamało cały talerz, mimo że było trochę ostre, jak na jej gust :)