Spaghetti z klasycznym sosem pomidorowym i pulpetami
lubella
Klasyczne danie makaronowe w wersji z klopsikami! Palce lizać! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
879
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Klasyczne danie makaronowe w wersji z klopsikami! Palce lizać! :)
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron spaghetti lubella
0.50 l passata pomidorowa łowicz
2 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
1 opak. parmezan
0.50 szkl. liście bazyli
3 łyżka oliwa extra virgin
0.30 szkl. kapary
500 g mięso mielone z łopatki
1 szt. jajko
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, całość wymieszać i uformować małe pulpety. Rozgrzać połowę oliwy na patelni i smażyć pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety odłożyć na talerz.
Rozgrzać resztę oliwy na patelni, dodać rozdrobniony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać passatę i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu.
Do gotowego sosu wrzucić makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu makaronu z sosem na talerze na każdym ułożyć po ok. 4 pulpety, posypać parmezanem i świeżą bazylią, opcjonalnie kaparami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
879
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.