Spaghetti z klasycznym sosem pomidorowym i pulpetami

lubella
Spaghetti z klasycznym sosem pomidorowym i pulpetami

0

0 / 0

Klasyczne danie makaronowe w wersji z klopsikami! Palce lizać! :)

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron spaghetti lubella

0.50 l passata pomidorowa łowicz

2 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

1 opak. parmezan

0.50 szkl. liście bazyli

3 łyżka oliwa extra virgin

0.30 szkl. kapary

500 g mięso mielone z łopatki

1 szt. jajko

1 szczyp. sól, pieprz, cukier

Przygotowanie


1

Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, całość wymieszać i uformować małe pulpety. Rozgrzać połowę oliwy na patelni i smażyć pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety odłożyć na talerz.

2

Rozgrzać resztę oliwy na patelni, dodać rozdrobniony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać passatę i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu.

3

Do gotowego sosu wrzucić makaron i dokładnie wymieszać.

4

Po wyłożeniu makaronu z sosem na talerze na każdym ułożyć po ok. 4 pulpety, posypać parmezanem i świeżą bazylią, opcjonalnie kaparami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

879

kcal

Białka

54

gram

Węglowodany

81

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły