Spaghetti z czosnkiem i chili
uwielbiampl
Danie dla miłośników ostrych dań - pyszne spaghetti na ostro z dodatkiem czosnku i chili. Ekspresowe danie bezmięsne (15 minut), które sprawdzi się jako wartościowy składnik diety wegetariańskiej. Odżywiaj się zdrowo i fit razem z nami!
1
4.3 / 3
Danie dla miłośników ostrych dań - pyszne spaghetti na ostro z dodatkiem czosnku i chili. Ekspresowe danie bezmięsne (15 minut), które sprawdzi się jako wartościowy składnik diety wegetariańskiej. Odżywiaj się zdrowo i fit razem z nami!
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
1 pęcz. nać pietruszki
400 g makaron lubella spaghetti
100 g parmezan
2 szt. papryczka chili
3 szt. czosnek
3 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
W międzyczasie obieramy i siekamy czosnek, kroimy drobno papryczkę chili, siekamy pietruszkę i ucieramy parmezan (część zetrzeć, a część obrać obieraczką do owoców, by uzyskać długie paski).
Rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy czosnek i chili. Po chwili dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i wrzucamy natkę pietruszki, sól, pieprz i startą część parmezanu. Natychmiast serwujemy na talerzach i obkładamy z wierzchu obranym parmezanem.
Opcjonalnie zamiast oliwy można użyć intensywniejszych rodzajów oliw smakowych - chili i/lub czosnek.