1

Składniki

1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Pęczek
nać pietruszki
400 Gramów
100 Gramów
parmezan
2 Sztuki
Papryczka chili
3 Sztuki
czosnek
3 Łyżki
oliwa z oliwek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. W międzyczasie obieramy i siekamy czosnek, kroimy drobno papryczkę chili, siekamy pietruszkę i ucieramy parmezan (część zetrzeć, a część obrać obieraczką do owoców, by uzyskać długie paski).
  3. Rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy czosnek i chili. Po chwili dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i wrzucamy natkę pietruszki, sól, pieprz i startą część parmezanu. Natychmiast serwujemy na talerzach i obkładamy z wierzchu obranym parmezanem.
  4. Opcjonalnie zamiast oliwy można użyć intensywniejszych rodzajów oliw smakowych - chili i/lub czosnek.

Opis

Pyszne spaghetti na ostro.

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Spaghetti alla carbonara

Łatwy Do 40 min
Spaghetti alla carbonara

Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Średni Do 40 min
Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Kokardki z cukinią

Łatwy Do 40 min
Kokardki z cukinią

Kokardki z cukinią i łososiem

Łatwy Do 40 min
Kokardki z cukinią i łososiem

Kokardki z kurczakiem

Łatwy Do 40 min
Kokardki z kurczakiem

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Średni Do 40 min
Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!