Spaghetti z czosnkiem i chili

uwielbiampl
Spaghetti z czosnkiem i chili

1

4.3 / 3

Danie dla miłośników ostrych dań - pyszne spaghetti na ostro z dodatkiem czosnku i chili. Ekspresowe danie bezmięsne (15 minut), które sprawdzi się jako wartościowy składnik diety wegetariańskiej. Odżywiaj się zdrowo i fit razem z nami!

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

1 pęcz. nać pietruszki

400 g makaron lubella spaghetti

100 g parmezan

2 szt. papryczka chili

3 szt. czosnek

3 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2

W międzyczasie obieramy i siekamy czosnek, kroimy drobno papryczkę chili, siekamy pietruszkę i ucieramy parmezan (część zetrzeć, a część obrać obieraczką do owoców, by uzyskać długie paski).

3

Rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy czosnek i chili. Po chwili dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i wrzucamy natkę pietruszki, sól, pieprz i startą część parmezanu. Natychmiast serwujemy na talerzach i obkładamy z wierzchu obranym parmezanem.

4

Opcjonalnie zamiast oliwy można użyć intensywniejszych rodzajów oliw smakowych - chili i/lub czosnek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły