Spaghetti z cytrynową dynią i pesto z kolendry

blogerzydlalubelli
Spaghetti z cytrynową dynią i pesto z kolendry

0

0 / 0

Przepis pochodzi z http://vegekolektyw.blogspot.com

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron spaghetti lubella

1 szt. dynia hokkaido

2 łyżka olej

0.25 szt. cytryna

0.50 łyżeczka mielony kumin

6 szt. pomidor

1 szt. świeży imbir

0.50 szkl. świeże liście kolendry

0.25 szkl. olej z orzeszków ziemnych

1 łyżka nasiona słonecznika

1 łyżka sezam

1 szcz. wędzona papryka

1 szt. papryczka chilli

3 łyżka jogurt kokosowy

Przygotowanie


1

Dynię kroimy na pół, usuwamy wszystkie pestki oraz włóknisty miąższ, kroimy na plastry i każdy obieramy (tak jest łatwiej, niż obierać całą dynię ;).

2

Plastry dyni umieszczamy w misce, dodajemy 2 łyżki oleju, kumin, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i otartą na drobnej tarce skórkę.

3

Dokładnie nacieramy dynię marynatą i wykładamy na blachę. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

4

Pomidory kroimy na połówki (lub ćwiartki jeśli są duże), wykładamy na nie przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na drobnej tarce imbir (może być nie umyta po skórce cytryn ;)

5

Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut.

6

Listki kolendry umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy olej i miksujemy – ja przygotowałam pesto dzień wcześniej.

7

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

8

Na rozgrzaną patelnię wykładamy wybrane nasiona, prażymy do uzyskania złotego koloru, posypujemy wędzona paprykę i mieszamy 20 sekund. Zdejmujemy z ognia.

9

Ugotowany makaron mieszamy z pesto z kolendry (można polać później), wykładamy na talerze i ewentualnie przyozdabiamy pokrojoną na cienkie plasterki papryczką chilli.

10

Upieczone warzywa wykładamy na talerz na lub obok makaronu, polewamy jogurtem i posypujemy prażonymi nasionami.

11

Smacznego :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły