Spaghetti z cytrynową dynią i pesto z kolendry

blogerzydlalubelli

Przepis pochodzi z http://vegekolektyw.blogspot.com
Wartości odżywcze na porcję
Energia
744
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
104
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis pochodzi z http://vegekolektyw.blogspot.com
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron spaghetti lubella
1 szt. dynia hokkaido
2 łyżka olej
0.25 szt. cytryna
0.50 łyżecz. mielony kumin
6 szt. pomidor
1 szt. świeży imbir
0.50 szkl. świeże liście kolendry
0.25 szkl. olej z orzeszków ziemnych
1 łyżka nasiona słonecznika
1 łyżka sezam
1 szczyp. wędzona papryka
1 szt. papryczka chilli
3 łyżka jogurt kokosowy
Przygotowanie
Dynię kroimy na pół, usuwamy wszystkie pestki oraz włóknisty miąższ, kroimy na plastry i każdy obieramy (tak jest łatwiej, niż obierać całą dynię ;).
Plastry dyni umieszczamy w misce, dodajemy 2 łyżki oleju, kumin, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i otartą na drobnej tarce skórkę.
Dokładnie nacieramy dynię marynatą i wykładamy na blachę. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Pomidory kroimy na połówki (lub ćwiartki jeśli są duże), wykładamy na nie przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na drobnej tarce imbir (może być nie umyta po skórce cytryn ;)
Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut.
Listki kolendry umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy olej i miksujemy – ja przygotowałam pesto dzień wcześniej.
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy wybrane nasiona, prażymy do uzyskania złotego koloru, posypujemy wędzona paprykę i mieszamy 20 sekund. Zdejmujemy z ognia.
Ugotowany makaron mieszamy z pesto z kolendry (można polać później), wykładamy na talerze i ewentualnie przyozdabiamy pokrojoną na cienkie plasterki papryczką chilli.
Upieczone warzywa wykładamy na talerz na lub obok makaronu, polewamy jogurtem i posypujemy prażonymi nasionami.
Smacznego :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
744
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
104
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.