Spaghetti z cukinią i ricottą

mariola85
Spaghetti z cukinią i ricottą

0

4.5 / 2

Pyszny sos ze startej cukinii i ricotty to doskonały dodatek do makaronu.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól, pieprz

1 pęcz. świeża bazylia

150 g ser ricotta

3 szt. cukinia młoda

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka parmezan

4 łyżka oliwa

300 dag. makaron lubella spaghetti

Przygotowanie


1

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut.

2

Posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać cukinię i smażyć około 5 minut. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem.

3

Cukinię zdjąć z ognia, dodać pokruszoną ricottę i świeżą bazylię.

4

Makaron ugotować al dente i wymieszać z cukinią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2849

kcal

Białka

106

gram

Węglowodany

535

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły