Spaghetti z cukinią i ricottą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mariola85
![Spaghetti z cukinią i ricottą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973702110.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny sos ze startej cukinii i ricotty to doskonały dodatek do makaronu.
0
4.5 / 2
Pyszny sos ze startej cukinii i ricotty to doskonały dodatek do makaronu.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. świeża bazylia
150 g ser ricotta
3 szt. cukinia młoda
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka parmezan
4 łyżka oliwa
300 dag. makaron lubella spaghetti
Przygotowanie
1
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut.
2
Posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać cukinię i smażyć około 5 minut. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem.
3
Cukinię zdjąć z ognia, dodać pokruszoną ricottę i świeżą bazylię.
4
Makaron ugotować al dente i wymieszać z cukinią.