Spaghetti z cukinią i ricottą
mariola85
Pyszny sos ze startej cukinii i ricotty to doskonały dodatek do makaronu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2849
kcal
Białka
106
gram
Węglowodany
535
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Pyszny sos ze startej cukinii i ricotty to doskonały dodatek do makaronu.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. świeża bazylia
150 g ser ricotta
3 szt. cukinia młoda
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka parmezan
4 łyżka oliwa
300 dag. makaron lubella spaghetti
Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut.
Posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać cukinię i smażyć około 5 minut. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem.
Cukinię zdjąć z ognia, dodać pokruszoną ricottę i świeżą bazylię.
Makaron ugotować al dente i wymieszać z cukinią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2849
kcal
Białka
106
gram
Węglowodany
535
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.