Spaghetti z bakłażanem

uwielbiampl
Spaghetti z bakłażanem

0

4 / 1

Pyszne danie z bakłażanem;-)

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 oliwa

1 szczyp. cukier

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

200 g makaron lubella spaghetti

2 szt. bakłażan

2 szt. pomidory krojone łowicz

4 szt. ząbek czosnku

2 łyżka bazylia

15 dag. ricotta

Przygotowanie


1

Bakłażany myjemy, kroimy w cienkie plastry, solimy i odstawiamy na 15 min., aż puszczą sok. Suszymy je na papierowych ręcznikach, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony na brązowo i znowu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

2

Na oliwę dodajemy drobno posiekany czosnek i pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko mieszamy i dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec do sosu dodajemy listki bazylii.

3

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

4

Ugotowany makaron przekładamy do sosu, dodajemy bakłażany i połowę sera, wszystko mieszamy, układamy na talerzach i posypujemy pozostałą ricottą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

655

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

52

gram

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły