Spaghetti z bakłażanem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Spaghetti z bakłażanem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F10258-1702058186612.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne danie z bakłażanem;-)
0
4 / 1
Pyszne danie z bakłażanem;-)
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 oliwa
1 szczyp. cukier
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
200 g makaron lubella spaghetti
2 szt. bakłażan
2 szt. pomidory krojone łowicz
4 szt. ząbek czosnku
2 łyżka bazylia
15 dag. ricotta
Przygotowanie
Bakłażany myjemy, kroimy w cienkie plastry, solimy i odstawiamy na 15 min., aż puszczą sok. Suszymy je na papierowych ręcznikach, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony na brązowo i znowu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na oliwę dodajemy drobno posiekany czosnek i pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko mieszamy i dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec do sosu dodajemy listki bazylii.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Ugotowany makaron przekładamy do sosu, dodajemy bakłażany i połowę sera, wszystko mieszamy, układamy na talerzach i posypujemy pozostałą ricottą.