Spaghetti z awokado

malg
Spaghetti z awokado

0

0 / 0

Na świąteczny obiad. Coś innego, coś lekkiego, idealne na drugi dzień Świąt, kiedy wszyscy są przejedzeni... WESOŁYCH ŚWIĄT! Jak opisać smak awokado? Pierwsze wrażenie: coś mi przypomina… Ale co? Dynię, orzech? Nie ma smaku, mdłe jakieś… A konsystencja też trochę zniechęcająca: śliskie, tłuste. Za to można używać go jako smarowidło - zamiast masła, doskonałe do zup, sałatek, koktajli, na ostro do guacamole i na słodko z miodem. Niektórym smak „podejdzie” od razu, ale większość ludzi musi się „przyzwyczaić” do tej osobliwości, a naprawdę warto, ponieważ awokado jest megawitaminową, mocno kaloryczną bombą, która w ¼ składa się z tłuszczu, na szczęście tego dobrego;) W sklepie nie było dużego wyboru, akurat trafiła mi się niedojrzała sztuka. Nie będę czekać, aż dojrzeje, zrobię z niego sos do makaronu. Musiałam je obrać (gdyby było dojrzałe mogłabym przekroić i wydłubać miąższ ze środka) i pokroić. Czasami warto je skropić sokiem z cytryny, wtedy mam pewność, że nie ściemnieje. Zachęcam do eksperymentów z awokado: awokado jest tym, z czym jest;-))

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. makaron spaghetti

1 szt. awokado

1 szt. pomidor

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

5 szt. pomidory suszone

3 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szkl. oliwki czarne

0.50 szkl. parmezan

Przygotowanie


1

Przygotowuję produkty: awokado obieram ze skóry, wyjmuje pestkę i kroję w kostkę lub paski, to samo z pozostałymi warzywami: papryka, cebula, pomidor, oliwki kroję na pół.

2

Ugotowane spaghetti nakładam na talerze. Dodaję sos, przy brzegach posypuję parmezanem.

3

Po kilku minutach duszenia warzyw dodaję suszone pomidory i oliwki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

4

Na oliwie podgrzewam pomidory z pokrojonym lub przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Dodaję paprykę (opcjonalnie) i awokado.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły