Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Na świąteczny obiad. Coś innego, coś lekkiego, idealne na drugi dzień Świąt, kiedy wszyscy są przejedzeni... WESOŁYCH ŚWIĄT! Jak opisać smak awokado? Pierwsze wrażenie: coś mi przypomina… Ale co? Dynię, orzech? Nie ma smaku, mdłe jakieś… A konsystencja też trochę zniechęcająca: śliskie, tłuste. Za to można używać go jako smarowidło - zamiast masła, doskonałe do zup, sałatek, koktajli, na ostro do guacamole i na słodko z miodem. Niektórym smak „podejdzie” od razu, ale większość ludzi musi się „przyzwyczaić” do tej osobliwości, a naprawdę warto, ponieważ awokado jest megawitaminową, mocno kaloryczną bombą, która w ¼ składa się z tłuszczu, na szczęście tego dobrego;) W sklepie nie było dużego wyboru, akurat trafiła mi się niedojrzała sztuka. Nie będę czekać, aż dojrzeje, zrobię z niego sos do makaronu. Musiałam je obrać (gdyby było dojrzałe mogłabym przekroić i wydłubać miąższ ze środka) i pokroić. Czasami warto je skropić sokiem z cytryny, wtedy mam pewność, że nie ściemnieje. Zachęcam do eksperymentów z awokado: awokado jest tym, z czym jest;-))
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
1 | Sztuka | ||
1 | Sztuka |
awokado
|
|
1 | Sztuka | ||
1 | Sztuka |
papryka czerwona
|
|
1 | Sztuka | ||
4 | Sztuki |
ząbek czosnku
|
|
5 | Sztuk | ||
3 | Łyżki |
oliwa z oliwek
|
|
0.5 | Szklanki |
oliwki czarne
|
|
0.5 | Szklanki |
parmezan
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |