Spaghetti w sosie pieczarkowym

lubella
Spaghetti w sosie pieczarkowym

1

4.7 / 3

Polecamy sprawdzony przepis na makaron z pieczarkami. Smak dania podkreśla podsmażana cebula i świeża – aromatyczna natka pietruszki. To propozycja doskonała na kolacje we dwoje, ale i rodzinny, pyszny obiad.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron lubella spaghetti

250 g pieczarek

200 śmietanka 30%

1 szt. cebula duża

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron al dente zgodnie instrukcją na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i usmaż ją. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w plasterki.

3

Kiedy cebula i pieczarki będą już miękkie wlej śmietankę. Wszystko ze sobą wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

4

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

833

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły