Spaghetti trapanese
m7
Zdrowy i bardzo smaczny makaron.
0
1 / 1
Zdrowy i bardzo smaczny makaron.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
6 łod. liście bazylii
3 szcz. świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka sos sojowy
2 szt. ząbek czosnku
3 łyżka oliwa
16 dek. makaron spaghetti
6 dek. płatki migdałowe
20 dek. pomidorki koktajlowe
6 dek. parmezan
Przygotowanie
Pomidory myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół.
Czosnek obieramy i siekamy.
Bazylię myjemy, osuszamy i również siekamy.
Płatki migdałów podsmażamy bez tłuszczu na teflonowej patelni.
Migdały ucieramy w moździerzu z czosnkiem i bazylią.
Ucierając, wsypujemy parmezan i wlewamy sos sojowy oraz odrobinę oliwy, aby powstał gęsty sos.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
Starannie odcedzamy i mieszamy z sosem.
Oprószamy pieprzem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.