Spaghetti śmietanowe
m7
0
3.4 / 40
Jest to ulubione danie mojej rodziny. Szybkie, tanie smaczne i przypomina Włochy, które tak kochamy....
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
300 śmietana kremowa 30%
1 szcz. sól biała
1 szcz. nać pietruszki
1 szcz. pieprz
500 g makaron spaghetti pełne ziarno lubella
300 g wędzony boczek
100 g parmezan
4 szt. żółtka jaja kurzego
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
1
Makaron gotujemy z dodatkiem soli i oliwy.
2
Na patelni usmażyć pokrojony w cienkie paski boczek na złoty kolor.
3
W misce wymieszać: żółtka, śmietanę, sól, pieprz, ser żółty.
4
Na patelnię do boczku wrzucić odcedzony makaron i sos śmietanowy. Mieszając doprowadzić do ścięcia się żółtek (ale nie do końca).
5
Podawać z siekaną natką pietruszki i parmezanem.