Spaghetti puttanesca

m7
Spaghetti puttanesca

0

0 / 0

Potrawa z owocami morza to dobre danie na romantyczny wieczór dla dwojga lub na kolację dla zaproszonych gości. Nie jest zbyt trudna w przygotowaniu, wymaga tylko wcześniejszego wyszukania na rynku dostępnych kaparów i anchois, które uczynią tę potrawę wyjątkową.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżeczka sól

400 g makaron spaghetti lubella

60 g kapary

100 g oliwki czarne

1.50 szkl. przecier pomidorowy łowicz

4 szt. anchois

2 szt. papryczka chili

1 łyżka świeże oregano

6 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Na dużej głębokiej patelni lub w szerokim rondlu podsmażamy na oliwie obrany czosnek i papryczki, dodajemy drobno pokrojone sardele, wymoczone kapary, oliwki, przecier i dusimy na małym ogniu 15 min, w razie potrzeby solimy do smaku.

2

Ugotowany al dente makaron wkładamy do naczynia z sosem, chwilę podgrzewamy razem, gdyby był zbyt gęsty, wlewamy kilka łyżek wody, w której gotował się makaron.

3

Posypujemy sos posiekanym oregano, mieszamy i od razu podajemy, najlepiej w patelni lub rondlu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły