Spaghetti puttanesca
m7
Potrawa z owocami morza to dobre danie na romantyczny wieczór dla dwojga lub na kolację dla zaproszonych gości. Nie jest zbyt trudna w przygotowaniu, wymaga tylko wcześniejszego wyszukania na rynku dostępnych kaparów i anchois, które uczynią tę potrawę wyjątkową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
531
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Potrawa z owocami morza to dobre danie na romantyczny wieczór dla dwojga lub na kolację dla zaproszonych gości. Nie jest zbyt trudna w przygotowaniu, wymaga tylko wcześniejszego wyszukania na rynku dostępnych kaparów i anchois, które uczynią tę potrawę wyjątkową.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. sól
400 g makaron spaghetti lubella
60 g kapary
100 g oliwki czarne
1.50 szkl. przecier pomidorowy łowicz
4 szt. anchois
2 szt. papryczka chili
1 łyżka świeże oregano
6 łyżka oliwa
Przygotowanie
Na dużej głębokiej patelni lub w szerokim rondlu podsmażamy na oliwie obrany czosnek i papryczki, dodajemy drobno pokrojone sardele, wymoczone kapary, oliwki, przecier i dusimy na małym ogniu 15 min, w razie potrzeby solimy do smaku.
Ugotowany al dente makaron wkładamy do naczynia z sosem, chwilę podgrzewamy razem, gdyby był zbyt gęsty, wlewamy kilka łyżek wody, w której gotował się makaron.
Posypujemy sos posiekanym oregano, mieszamy i od razu podajemy, najlepiej w patelni lub rondlu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
531
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.