Spaghetti po genueńsku

m7
Spaghetti po genueńsku

2

0 / 0

Pyszne danie wykorzystujące mało w Polsce znane sery doskonale łączące się z makaronem. Potrawę łatwo przygotować, a z pewnością możesz zaskoczyć nią swoich znajomych, przygotować tylko dla siebie lub na rodzinny obiad.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 oliwa z oliwek

1 łyżeczka sól

600 g makaron spaghetti lubella

55 g parmezan

70 g ser pecorino

5 szt. czosnek

1 szt. świeże zioła

4 łyżka nać pietruszki

2 łyżka bazylia

Przygotowanie


1

Wkładamy parmezan, pecorino, pietruszkę, bazylię oraz sól do miski i energicznie mieszamy (można także zmiksować). Stopniowo dodajemy oliwę, po 1 łyżce, aby powstała mieszanina o konsystencji kremu. Odstawiamy otrzymaną masę.

2

Gotujemy spaghetti w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku około 10-12 min, aż makaron będzie al dente. Odcedzamy makaron i umieszczamy go w ogrzanej misce.

3

Wylewamy sos na spaghetti, mieszamy i natychmiast podajemy. Przed podaniem posypujemy resztą tartego parmezanu. Przybieramy gałązkami świeżych ziół.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły