Spaghetti po genueńsku
m7
Pyszne danie wykorzystujące mało w Polsce znane sery doskonale łączące się z makaronem. Potrawę łatwo przygotować, a z pewnością możesz zaskoczyć nią swoich znajomych, przygotować tylko dla siebie lub na rodzinny obiad.
2
0 / 0
Pyszne danie wykorzystujące mało w Polsce znane sery doskonale łączące się z makaronem. Potrawę łatwo przygotować, a z pewnością możesz zaskoczyć nią swoich znajomych, przygotować tylko dla siebie lub na rodzinny obiad.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 oliwa z oliwek
1 łyżeczka sól
600 g makaron spaghetti lubella
55 g parmezan
70 g ser pecorino
5 szt. czosnek
1 szt. świeże zioła
4 łyżka nać pietruszki
2 łyżka bazylia
Przygotowanie
Wkładamy parmezan, pecorino, pietruszkę, bazylię oraz sól do miski i energicznie mieszamy (można także zmiksować). Stopniowo dodajemy oliwę, po 1 łyżce, aby powstała mieszanina o konsystencji kremu. Odstawiamy otrzymaną masę.
Gotujemy spaghetti w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku około 10-12 min, aż makaron będzie al dente. Odcedzamy makaron i umieszczamy go w ogrzanej misce.
Wylewamy sos na spaghetti, mieszamy i natychmiast podajemy. Przed podaniem posypujemy resztą tartego parmezanu. Przybieramy gałązkami świeżych ziół.