Spaghetti po genueńsku

m7
Spaghetti po genueńsku

2

0 / 0

Pyszne danie wykorzystujące mało w Polsce znane sery doskonale łączące się z makaronem. Potrawę łatwo przygotować, a z pewnością możesz zaskoczyć nią swoich znajomych, przygotować tylko dla siebie lub na rodzinny obiad.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 oliwa z oliwek

1 łyżecz. sól

600 g makaron spaghetti lubella

55 g parmezan

70 g ser pecorino

5 szt. czosnek

1 szt. świeże zioła

4 łyżka nać pietruszki

2 łyżka bazylia

Przygotowanie


1

Wkładamy parmezan, pecorino, pietruszkę, bazylię oraz sól do miski i energicznie mieszamy (można także zmiksować). Stopniowo dodajemy oliwę, po 1 łyżce, aby powstała mieszanina o konsystencji kremu. Odstawiamy otrzymaną masę.

2

Gotujemy spaghetti w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku około 10-12 min, aż makaron będzie al dente. Odcedzamy makaron i umieszczamy go w ogrzanej misce.

3

Wylewamy sos na spaghetti, mieszamy i natychmiast podajemy. Przed podaniem posypujemy resztą tartego parmezanu. Przybieramy gałązkami świeżych ziół.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1087

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

127

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły