Spaghetti po genueńsku

m7

Pyszne danie wykorzystujące mało w Polsce znane sery doskonale łączące się z makaronem. Potrawę łatwo przygotować, a z pewnością możesz zaskoczyć nią swoich znajomych, przygotować tylko dla siebie lub na rodzinny obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1087
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
127
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Pyszne danie wykorzystujące mało w Polsce znane sery doskonale łączące się z makaronem. Potrawę łatwo przygotować, a z pewnością możesz zaskoczyć nią swoich znajomych, przygotować tylko dla siebie lub na rodzinny obiad.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 oliwa z oliwek
1 łyżecz. sól
600 g makaron spaghetti lubella
55 g parmezan
70 g ser pecorino
5 szt. czosnek
1 szt. świeże zioła
4 łyżka nać pietruszki
2 łyżka bazylia
Przygotowanie
Wkładamy parmezan, pecorino, pietruszkę, bazylię oraz sól do miski i energicznie mieszamy (można także zmiksować). Stopniowo dodajemy oliwę, po 1 łyżce, aby powstała mieszanina o konsystencji kremu. Odstawiamy otrzymaną masę.
Gotujemy spaghetti w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku około 10-12 min, aż makaron będzie al dente. Odcedzamy makaron i umieszczamy go w ogrzanej misce.
Wylewamy sos na spaghetti, mieszamy i natychmiast podajemy. Przed podaniem posypujemy resztą tartego parmezanu. Przybieramy gałązkami świeżych ziół.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1087
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
127
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.