Spaghetti po bolońsku
monikap
Proste w przygotowaniu spaghetti bolognese można użyć pomidorów świeżych lub w puszce. Mnie w każdej wersji smakuje świetnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
807
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Proste w przygotowaniu spaghetti bolognese można użyć pomidorów świeżych lub w puszce. Mnie w każdej wersji smakuje świetnie.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. sól, pieprz
300 g makaron spaghetti
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. pomidory krojone łowicz
2 szt. oregano
2 szt. bazylia
1 szt. papryka czerwona słodka
1 łyżka olej
4 łyżka parmezan
50 dag. mięso mielone wołowe
Przygotowanie
Cebulę posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać mięso, razem chwilę dusić, dodać pokrojone pomidory w puszce i posiekane zioła. Doprawić do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i ziołami.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Mięso wymieszać z makaronem, wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem, udekorować listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
807
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.