Spaghetti napoletana
m7
Firmowy znak Italii :-) Moim sekretem są świeże pomidory!
0
0 / 0
Firmowy znak Italii :-) Moim sekretem są świeże pomidory!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
1 szcz. bazylia
1 szcz. tymianek
1 szcz. oregano
400 g makaron spaghetti
3 szt. czosnek
1 szt. cebula
2 szt. pomidor
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie.
Dodać pomidory (można podlać bulionem warzywnym lub winem).
Dusimy na wolnym ogniu, a gdy pomidory zmiękną i puszczą sok, przecieramy sos dokładnie przez sito.
Gotujemy jeszcze kilka minut do momentu, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy zioła i przyprawy.
Makaron gotować oczywiście al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju.
Mieszamy makaron z sosem.