Spaghetti i mule w sosie chili

uwielbiampl

Jesteś fanem śródziemnomorskich smaków? Proponujemy Ci zatem pyszny przepis na mule (małże zwane również jako omułki jadalne) przy akompaniamencie makaronu spaghetti oraz ostrego sosu chilli. Danie dla fanów owoców morza.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1766
kcal
Białka
134
gram
Węglowodany
171
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jesteś fanem śródziemnomorskich smaków? Proponujemy Ci zatem pyszny przepis na mule (małże zwane również jako omułki jadalne) przy akompaniamencie makaronu spaghetti oraz ostrego sosu chilli. Danie dla fanów owoców morza.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 sok z cytryny
1.80 kg świeże mule
1 szczyp. sól
1 szczyp. czarny pieprz
0.75 l wino białe wytrawne
350 g makaron lubella spaghetti
2 szt. szalotki
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
0.50 łyżka płatki chili
Przygotowanie
Gotujemy makaron, aż będzie al dente, odcedzamy. Jednocześnie szorujemy mule pod bieżącą zimną wodą, usuwamy wąsy. Odrzucamy mule, które mają uszkodzone lub otwarte muszle.
Wkładamy mule do dużego rondla o pogrubionym dnie i wlewamy kilka łyżek wody. Podgrzewamy na dużym ogniu 3-4 minuty, potrząsając rondlem, aż muszle się otworzą. Wyrzucamy mule, których muszle pozostały zamknięte.
Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy w dużym rondlu, smażymy szalotki i czosnek 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy wino i gotujemy na dużym ogniu 5-6 minut, aż płyn zmniejszy się o połowę.
Dodajemy mule, skórkę z cytryny i chili. Podgrzewamy 2-3 minuty. Łączymy mule z makaronem. Dodajemy natkę i pieprz, mieszamy. Podgrzewamy chwilę i skrapiamy oliwą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1766
kcal
Białka
134
gram
Węglowodany
171
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.