Spaghetti i mule w sosie chili

uwielbiampl
Spaghetti i mule w sosie chili

0

0 / 0

Jesteś fanem śródziemnomorskich smaków? Proponujemy Ci zatem pyszny przepis na mule (małże zwane również jako omułki jadalne) przy akompaniamencie makaronu spaghetti oraz ostrego sosu chilli. Danie dla fanów owoców morza.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 sok z cytryny

1.80 kg świeże mule

1 szcz. sól

1 szcz. czarny pieprz

0.75 l wino białe wytrawne

350 g makaron lubella spaghetti

2 szt. szalotki

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 łyżka płatki chili

Przygotowanie


1

Gotujemy makaron, aż będzie al dente, odcedzamy. Jednocześnie szorujemy mule pod bieżącą zimną wodą, usuwamy wąsy. Odrzucamy mule, które mają uszkodzone lub otwarte muszle.

2

Wkładamy mule do dużego rondla o pogrubionym dnie i wlewamy kilka łyżek wody. Podgrzewamy na dużym ogniu 3-4 minuty, potrząsając rondlem, aż muszle się otworzą. Wyrzucamy mule, których muszle pozostały zamknięte.

3

Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy w dużym rondlu, smażymy szalotki i czosnek 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy wino i gotujemy na dużym ogniu 5-6 minut, aż płyn zmniejszy się o połowę.

4

Dodajemy mule, skórkę z cytryny i chili. Podgrzewamy 2-3 minuty. Łączymy mule z makaronem. Dodajemy natkę i pieprz, mieszamy. Podgrzewamy chwilę i skrapiamy oliwą.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły