0

Składniki

200 Mililitrów
sok z cytryny
1.8 Kilograma
Świeże mule
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
Czarny pieprz
0.75 Litra
wino białe wytrawne
350 Gramów
2 Sztuki
Szalotki
1 Sztuka
ząbek czosnku
2 Łyżki
oliwa z oliwek
0.5 Łyżki
Płatki chili
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Gotujemy makaron, aż będzie al dente, odcedzamy. Jednocześnie szorujemy mule pod bieżącą zimną wodą, usuwamy wąsy. Odrzucamy mule, które mają uszkodzone lub otwarte muszle.
  2. Wkładamy mule do dużego rondla o pogrubionym dnie i wlewamy kilka łyżek wody. Podgrzewamy na dużym ogniu 3-4 minuty, potrząsając rondlem, aż muszle się otworzą. Wyrzucamy mule, których muszle pozostały zamknięte.
  3. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy w dużym rondlu, smażymy szalotki i czosnek 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy wino i gotujemy na dużym ogniu 5-6 minut, aż płyn zmniejszy się o połowę.
  4. Dodajemy mule, skórkę z cytryny i chili. Podgrzewamy 2-3 minuty. Łączymy mule z makaronem. Dodajemy natkę i pieprz, mieszamy. Podgrzewamy chwilę i skrapiamy oliwą.

Opis

Pyszny przepis na mule z makaronem

Podobne przepisy

Pióra z szynką i pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pióra z szynką i pieczarkami

Pita z grillowanym kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pita z grillowanym kurczakiem

Spaghetti z małżami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Spaghetti z małżami

Spaghetti z pietruszkowym pesto

Przepis
Łatwy Do 15 min
Spaghetti z pietruszkowym pesto

Spaghetti alla carrettier

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Spaghetti alla carrettier

Spaghetti z kurczakiem w sosie curry

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z kurczakiem w sosie curry

Spaghetti z owocami morza

Przepis
Średni Do 1 godz
Spaghetti z owocami morza

Biała ryba z rzymskiego garnka

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Biała ryba z rzymskiego garnka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!