Spaghetti carbonara

m7
Spaghetti carbonara

0

3.1 / 44

Proponuję proste w przygotowaniu danie z tradycyjnym włoskim sosem carbonara. Doskonałe zarówno na obiad, jak i kolację dla znajomych.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. sól

400 g makaron lubella spaghetti

100 g boczek wędzony

50 g parmezan

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

2 łyżka śmietanka kremowa 30%

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy razem 2-3 min. Jaja roztrzepujemy widelcem w dużej misce, solimy, mieszamy ze śmietanką i parmezanem.

2

Gotujemy spaghetti al dente, odcedzamy i natychmiast przekładamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy do chwili, gdy jaja lekko się zetną, po czym polewamy stopionym boczkiem z cebulą.

3

Przekładamy na półmisek lub podajemy w naczyniu, w którym danie było przyrządzane (carbonarę należy jeść bardzo ciepłą).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły