Spaghetti carbonara
m7
Proponuję proste w przygotowaniu danie z tradycyjnym włoskim sosem carbonara. Doskonałe zarówno na obiad, jak i kolację dla znajomych.
0
3.1 / 44
Proponuję proste w przygotowaniu danie z tradycyjnym włoskim sosem carbonara. Doskonałe zarówno na obiad, jak i kolację dla znajomych.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
400 g makaron lubella spaghetti
100 g boczek wędzony
50 g parmezan
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 łyżka śmietanka kremowa 30%
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy razem 2-3 min. Jaja roztrzepujemy widelcem w dużej misce, solimy, mieszamy ze śmietanką i parmezanem.
Gotujemy spaghetti al dente, odcedzamy i natychmiast przekładamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy do chwili, gdy jaja lekko się zetną, po czym polewamy stopionym boczkiem z cebulą.
Przekładamy na półmisek lub podajemy w naczyniu, w którym danie było przyrządzane (carbonarę należy jeść bardzo ciepłą).