Spaghetti cacio e pepe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Spaghetti cacio e pepe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973831598.jpeg&w=3840&q=75)
Spaghetti cacio e pepe to tadycyjny włoski makaron, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Jego nazwa dosłownie oznacza „ser i pieprz”, co doskonale opisuje jego smak i aromat. To świetny wybór dla wszystkich miłośników klasycznych smaków. Spaghetti cacio e pepe sprawdzi się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i szybką kolację. Jeżeli cenisz sobie prostotę w kuchni i włoskie smaki, koniecznie wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni. Smacznego!
0
0 / 0
Spaghetti cacio e pepe to tadycyjny włoski makaron, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Jego nazwa dosłownie oznacza „ser i pieprz”, co doskonale opisuje jego smak i aromat. To świetny wybór dla wszystkich miłośników klasycznych smaków. Spaghetti cacio e pepe sprawdzi się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i szybką kolację. Jeżeli cenisz sobie prostotę w kuchni i włoskie smaki, koniecznie wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni. Smacznego!
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g makaron spaghetti lubella
200 g parmezan
2 łyżecz. świeżo mielony czarny pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Gotujemy posoloną wodę w garnku. Gdy woda wrze, wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej al dente. Po ugotowaniu zostawiamy pół szklanki wody po makaronie.
Ser parmezan lub pecorino Romano trzemy na drobnych oczkach. Mielimy pieprz czarny w młynku bądź w moździerzu.
Gdy makaron będzie ugotowany, mieszamy go dokładnie z serem, pieprzem i wodą po makaronie. Odstawiamy go na chwilę, aby ser się rozpuścił.
Makaron przekładamy na talerz i posypujemy go obficie jeszcze serem.