Spaghetti cacio e pepe

EkspertOdKuchni
Spaghetti cacio e pepe

0

0 / 0

Spaghetti cacio e pepe to tadycyjny włoski makaron, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Jego nazwa dosłownie oznacza „ser i pieprz”, co doskonale opisuje jego smak i aromat. To świetny wybór dla wszystkich miłośników klasycznych smaków. Spaghetti cacio e pepe sprawdzi się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i szybką kolację. Jeżeli cenisz sobie prostotę w kuchni i włoskie smaki, koniecznie wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni. Smacznego!

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g makaron spaghetti lubella

200 g parmezan

2 łyżecz. świeżo mielony czarny pieprz

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Gotujemy posoloną wodę w garnku. Gdy woda wrze, wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej al dente. Po ugotowaniu zostawiamy pół szklanki wody po makaronie.

2

Ser parmezan lub pecorino Romano trzemy na drobnych oczkach. Mielimy pieprz czarny w młynku bądź w moździerzu.

3

Gdy makaron będzie ugotowany, mieszamy go dokładnie z serem, pieprzem i wodą po makaronie. Odstawiamy go na chwilę, aby ser się rozpuścił.

4

Makaron przekładamy na talerz i posypujemy go obficie jeszcze serem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły