Spaghetti cacio e pepe

EkspertOdKuchni

Spaghetti cacio e pepe to tadycyjny włoski makaron, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Jego nazwa dosłownie oznacza „ser i pieprz”, co doskonale opisuje jego smak i aromat. To świetny wybór dla wszystkich miłośników klasycznych smaków. Spaghetti cacio e pepe sprawdzi się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i szybką kolację. Jeżeli cenisz sobie prostotę w kuchni i włoskie smaki, koniecznie wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
994
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Spaghetti cacio e pepe to tadycyjny włoski makaron, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Jego nazwa dosłownie oznacza „ser i pieprz”, co doskonale opisuje jego smak i aromat. To świetny wybór dla wszystkich miłośników klasycznych smaków. Spaghetti cacio e pepe sprawdzi się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i szybką kolację. Jeżeli cenisz sobie prostotę w kuchni i włoskie smaki, koniecznie wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni. Smacznego!
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g makaron spaghetti lubella
200 g parmezan
2 łyżecz. świeżo mielony czarny pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Gotujemy posoloną wodę w garnku. Gdy woda wrze, wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej al dente. Po ugotowaniu zostawiamy pół szklanki wody po makaronie.
Ser parmezan lub pecorino Romano trzemy na drobnych oczkach. Mielimy pieprz czarny w młynku bądź w moździerzu.
Gdy makaron będzie ugotowany, mieszamy go dokładnie z serem, pieprzem i wodą po makaronie. Odstawiamy go na chwilę, aby ser się rozpuścił.
Makaron przekładamy na talerz i posypujemy go obficie jeszcze serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
994
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.