Spaghetti bolonese
lubella
Klasyka włoskich makaronów. Długi makaron spaghetti, a do tego pyszny i prosty sos pomidorowy z mięsem i aromatycznymi przyprawami i ziołami to kwintesencja włoskiej kuchni. To przepis, który musi znać każdy prawdziwy makaroniarz!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1427
kcal
Białka
81
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 3
Klasyka włoskich makaronów. Długi makaron spaghetti, a do tego pyszny i prosty sos pomidorowy z mięsem i aromatycznymi przyprawami i ziołami to kwintesencja włoskiej kuchni. To przepis, który musi znać każdy prawdziwy makaroniarz!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g makaron lubella spaghetti
500 g mięso mielone
1 szt. cebula
2 szkl. sok pomidorowy tymbark
1 pęcz. oregano
1 łyżecz. papryka słodka
3 łyżka olej rzepakowy
1 łyżecz. bazylia
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy – grudki rozdrabiamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek, oregano, paprykę i bazylię. Podsmażamy przez 2 minuty.
Wlewamy sok pomidorowy. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron mieszamy z gotowym sosem bolonese.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1427
kcal
Białka
81
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.