Spaghetti bolonese

lubella
Spaghetti bolonese

2

5 / 3

Klasyka włoskich makaronów. Długi makaron spaghetti, a do tego pyszny i prosty sos pomidorowy z mięsem i aromatycznymi przyprawami i ziołami to kwintesencja włoskiej kuchni. To przepis, który musi znać każdy prawdziwy makaroniarz!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g makaron lubella spaghetti

500 g mięso mielone

1 szt. cebula

2 szkl. sok pomidorowy tymbark

1 pęcz. oregano

1 łyżecz. papryka słodka

3 łyżka olej rzepakowy

1 łyżecz. bazylia

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy – grudki rozdrabiamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek, oregano, paprykę i bazylię. Podsmażamy przez 2 minuty.

3

Wlewamy sok pomidorowy. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Makaron mieszamy z gotowym sosem bolonese.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1427

kcal

Białka

81

gram

Węglowodany

122

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły