Spaghetti bolonese
lubella
Klasyka włoskich makaronów. Długi makaron spaghetti, a do tego pyszny i prosty sos pomidorowy z mięsem i aromatycznymi przyprawami i ziołami to kwintesencja włoskiej kuchni. To przepis, który musi znać każdy prawdziwy makaroniarz!
1
5 / 3
Klasyka włoskich makaronów. Długi makaron spaghetti, a do tego pyszny i prosty sos pomidorowy z mięsem i aromatycznymi przyprawami i ziołami to kwintesencja włoskiej kuchni. To przepis, który musi znać każdy prawdziwy makaroniarz!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g makaron lubella spaghetti
500 g mięso mielone
1 szt. cebula
2 szkl. sok pomidorowy tymbark
1 pęcz. oregano
1 łyżeczka papryka słodka
3 łyżka olej rzepakowy
1 łyżeczka bazylia
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy – grudki rozdrabiamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek, oregano, paprykę i bazylię. Podsmażamy przez 2 minuty.
Wlewamy sok pomidorowy. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron mieszamy z gotowym sosem bolonese.