Spaghetti bolognese
lubella
Spaghetti bolognese z pełnoziarnistym makaronem jest rewelacyjne i pełne błonnika. Wypróbuj nasz przepis na znakomite spaghetti.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
868
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Spaghetti bolognese z pełnoziarnistym makaronem jest rewelacyjne i pełne błonnika. Wypróbuj nasz przepis na znakomite spaghetti.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno
500 g wołowe mięso mielone
250 woda
250 mleko
1 opak. pomidory krojone łowicz
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
1 łodyga seler naciowy
3 szt. ząbek czosnku
2 łyżka olej
0.25 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. suszone oregano
0.25 łyżecz. słodka papryka w proszku
0.25 łyżecz. papryka wędzona
2 szczyp. pieprz
2 szczyp. kurkuma
2 szczyp. ostra papryka w proszku
4 łyżka ser pecorino
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodać mięso oraz posiekany czosnek, chwilę podsmażyć.
Dodać przyprawy, wymieszać, wlać wodę oraz mleko i dusić pod przykryciem 30 minut.
W międzyczasie marchewkę zetrzeć na tarce, seler drobno pokroić, przełożyć do mięsa, wymieszać. Dodać pomidory i smażyć całość przez 15 minut.
Doprawić do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
Makaron przełożyć do sosu, wymieszać, podlać gorącą wodą. Posypać tartym serem i suszonym oregano.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
868
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.