Spaghetti bolognese

lubella
Spaghetti bolognese

0

0 / 0

Spaghetti bolognese z pełnoziarnistym makaronem jest rewelacyjne i pełne błonnika. Wypróbuj nasz przepis na znakomite spaghetti.

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno

500 g wołowe mięso mielone

250 woda

250 mleko

1 opak. pomidory krojone łowicz

1 szt. cebula

1 szt. marchewka

1 łodyga seler naciowy

3 szt. ząbek czosnku

2 łyżka olej

0.25 łyżecz. sól

0.25 łyżecz. suszone oregano

0.25 łyżecz. słodka papryka w proszku

0.25 łyżecz. papryka wędzona

2 szczyp. pieprz

2 szczyp. kurkuma

2 szczyp. ostra papryka w proszku

4 łyżka ser pecorino

Przygotowanie


1

Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodać mięso oraz posiekany czosnek, chwilę podsmażyć.

2

Dodać przyprawy, wymieszać, wlać wodę oraz mleko i dusić pod przykryciem 30 minut.

3

W międzyczasie marchewkę zetrzeć na tarce, seler drobno pokroić, przełożyć do mięsa, wymieszać. Dodać pomidory i smażyć całość przez 15 minut.

4

Doprawić do smaku.

5

W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.

6

Makaron przełożyć do sosu, wymieszać, podlać gorącą wodą. Posypać tartym serem i suszonym oregano.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

868

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

78

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły