1

Składniki

1 Szczypta
cukier
1 Sztuka
Puszka pomidorów
3 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
Nać pietruszki lub bazylii
1 Sztuka
papryka
2 Łyżki
oliwa z oliwek
40 Dekagramów
Makaron dwujajeczny spaghetti
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzać oliwę z dwoma ząbkami czosnku, jak zrumienią się wyjąć.
  2. Wrzucić pomidory, posolić, dodać szczyptę cukru (łagodzi kwas zawarty w pomidorach) oraz paprykę. Zaznaczę iż wszystko zależy od pomidorów jakie mamy i od naszych preferencji smakowych.
  3. Gotować sos na małym ogniu przez około 20 minut, aż zgęstnieje.
  4. W międzyczasie wstawić wodę na makaron.
  5. Na desce drobno posiekać zielona pietruszkę z resztą czosnku.
  6. Ygotować makaron ?al. Dente? odcedzić, polać sosem i posypać zieloną pietruszką czosnkiem. Podawać od razu.

Opis

Spaghetti z tradycyjnej kuchni włoskiej. Poznałam przepis z programu "tessa gotuje" i zakochałam się od pierwszego kęsa :) polecam każdemu, na każdą okazję, doskonały przepis na początek przygody z kuchnią włoską :)

Podobne przepisy

Spaghetti alla carrettier

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Spaghetti alla carrettier

Pizza z rucolą i szynką prosciutto cotto

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Pizza z rucolą i szynką prosciutto cotto

Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

Przepis
Średni Do 2 godz
Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

Spaghetti z grilla

Przepis
Łatwy Do 15 min
Spaghetti z grilla

Spagetti bolognese

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spagetti bolognese

Leczo wegetariańskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Leczo wegetariańskie

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Kokardka otulona botwinką

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kokardka otulona botwinką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!