Spaghetti alla carrettier

m7
Spaghetti alla carrettier

1

0 / 0

Spaghetti z tradycyjnej kuchni włoskiej. Poznałam przepis z programu "tessa gotuje" i zakochałam się od pierwszego kęsa :) polecam każdemu, na każdą okazję, doskonały przepis na początek przygody z kuchnią włoską :)

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. cukier

1 szt. pomidory krojone łowicz

3 szt. ząbek czosnku

1 szt. nać pietruszki lub bazylii

1 szt. papryka

2 łyżka oliwa z oliwek

40 dag. makaron dwujajeczny spaghetti

Przygotowanie


1

Rozgrzać oliwę z dwoma ząbkami czosnku, jak zrumienią się wyjąć.

2

Wrzucić pomidory, posolić, dodać szczyptę cukru (łagodzi kwas zawarty w pomidorach) oraz paprykę. Zaznaczę iż wszystko zależy od pomidorów jakie mamy i od naszych preferencji smakowych.

3

Gotować sos na małym ogniu przez około 20 minut, aż zgęstnieje.

4

W międzyczasie wstawić wodę na makaron.

5

Na desce drobno posiekać zielona pietruszkę z resztą czosnku.

6

Ygotować makaron ?al. Dente? odcedzić, polać sosem i posypać zieloną pietruszką czosnkiem. Podawać od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

928

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

169

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły