Spaghetti alla carrettier
m7
Spaghetti z tradycyjnej kuchni włoskiej. Poznałam przepis z programu "tessa gotuje" i zakochałam się od pierwszego kęsa :) polecam każdemu, na każdą okazję, doskonały przepis na początek przygody z kuchnią włoską :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
928
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
169
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Spaghetti z tradycyjnej kuchni włoskiej. Poznałam przepis z programu "tessa gotuje" i zakochałam się od pierwszego kęsa :) polecam każdemu, na każdą okazję, doskonały przepis na początek przygody z kuchnią włoską :)
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. cukier
1 szt. pomidory krojone łowicz
3 szt. ząbek czosnku
1 szt. nać pietruszki lub bazylii
1 szt. papryka
2 łyżka oliwa z oliwek
40 dag. makaron dwujajeczny spaghetti
Przygotowanie
Rozgrzać oliwę z dwoma ząbkami czosnku, jak zrumienią się wyjąć.
Wrzucić pomidory, posolić, dodać szczyptę cukru (łagodzi kwas zawarty w pomidorach) oraz paprykę. Zaznaczę iż wszystko zależy od pomidorów jakie mamy i od naszych preferencji smakowych.
Gotować sos na małym ogniu przez około 20 minut, aż zgęstnieje.
W międzyczasie wstawić wodę na makaron.
Na desce drobno posiekać zielona pietruszkę z resztą czosnku.
Ygotować makaron ?al. Dente? odcedzić, polać sosem i posypać zieloną pietruszką czosnkiem. Podawać od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
928
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
169
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.