Spaghetti alla carbonara z bobem
EkspertOdKuchni
Masz ochotę na spaghetti alla carbonara w nieco podkręconej wersji? Wypróbuj przepis z bobem, który doskonale łączy się z kremowym makaronem. To świetny wybór dla wszystkich miłośników włoskich smaków i osób, które poszukują smacznych kombinacji kulinarnych. Spaghetti alla carbonara z bobem sprawdzi się zarówno na codzienny obiad lub kolację, jak i wyjątkowe okazje. Całość serwuj z tartym parmezanem lub posiekaną natką pietruszki, aby dodać świeżego akcentu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1288
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
64
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na spaghetti alla carbonara w nieco podkręconej wersji? Wypróbuj przepis z bobem, który doskonale łączy się z kremowym makaronem. To świetny wybór dla wszystkich miłośników włoskich smaków i osób, które poszukują smacznych kombinacji kulinarnych. Spaghetti alla carbonara z bobem sprawdzi się zarówno na codzienny obiad lub kolację, jak i wyjątkowe okazje. Całość serwuj z tartym parmezanem lub posiekaną natką pietruszki, aby dodać świeżego akcentu. Smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella express spaghetti
250 g bób
200 g boczek wędzony
2 szt. żółtka jaj
150 g parmezan
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu nie wylewamy wody, w której się makaron gotował.
Bób gotujemy al dente. Boczek wędzony kroimy w paski.
Ugotowany bób obieramy ze skórki (jeśli mamy młody bób, nie trzeba tego robić).
Na patelni smażymy boczek, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bób. Wszystko razem jeszcze przez chwilę smażymy.
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i wlewamy troszkę wody po makaronie. Dodajemy pieprz, sól i dwa żółtka. Całość mieszamy razem tak, aby wyszła lekko lepka konsystencja.
Carbonarę z bobem podajemy z parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1288
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
64
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.