Spaghetti alla carbonara z bobem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Spaghetti alla carbonara z bobem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976131154.jpeg&w=3840&q=75)
Masz ochotę na spaghetti alla carbonara w nieco podkręconej wersji? Wypróbuj przepis z bobem, który doskonale łączy się z kremowym makaronem. To świetny wybór dla wszystkich miłośników włoskich smaków i osób, które poszukują smacznych kombinacji kulinarnych. Spaghetti alla carbonara z bobem sprawdzi się zarówno na codzienny obiad lub kolację, jak i wyjątkowe okazje. Całość serwuj z tartym parmezanem lub posiekaną natką pietruszki, aby dodać świeżego akcentu. Smacznego!
0
0 / 0
Masz ochotę na spaghetti alla carbonara w nieco podkręconej wersji? Wypróbuj przepis z bobem, który doskonale łączy się z kremowym makaronem. To świetny wybór dla wszystkich miłośników włoskich smaków i osób, które poszukują smacznych kombinacji kulinarnych. Spaghetti alla carbonara z bobem sprawdzi się zarówno na codzienny obiad lub kolację, jak i wyjątkowe okazje. Całość serwuj z tartym parmezanem lub posiekaną natką pietruszki, aby dodać świeżego akcentu. Smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella express spaghetti
250 g bób
200 g boczek wędzony
2 szt. żółtka jaj
150 g parmezan
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu nie wylewamy wody, w której się makaron gotował.
Bób gotujemy al dente. Boczek wędzony kroimy w paski.
Ugotowany bób obieramy ze skórki (jeśli mamy młody bób, nie trzeba tego robić).
Na patelni smażymy boczek, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bób. Wszystko razem jeszcze przez chwilę smażymy.
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i wlewamy troszkę wody po makaronie. Dodajemy pieprz, sól i dwa żółtka. Całość mieszamy razem tak, aby wyszła lekko lepka konsystencja.
Carbonarę z bobem podajemy z parmezanem.