Spaghetti alla carbonara z bobem

EkspertOdKuchni
Spaghetti alla carbonara z bobem

0

0 / 0

Masz ochotę na spaghetti alla carbonara w nieco podkręconej wersji? Wypróbuj przepis z bobem, który doskonale łączy się z kremowym makaronem. To świetny wybór dla wszystkich miłośników włoskich smaków i osób, które poszukują smacznych kombinacji kulinarnych. Spaghetti alla carbonara z bobem sprawdzi się zarówno na codzienny obiad lub kolację, jak i wyjątkowe okazje. Całość serwuj z tartym parmezanem lub posiekaną natką pietruszki, aby dodać świeżego akcentu. Smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella express spaghetti

250 g bób

200 g boczek wędzony

2 szt. żółtka jaj

150 g parmezan

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu nie wylewamy wody, w której się makaron gotował.

2

Bób gotujemy al dente. Boczek wędzony kroimy w paski.

3

Ugotowany bób obieramy ze skórki (jeśli mamy młody bób, nie trzeba tego robić).

4

Na patelni smażymy boczek, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bób. Wszystko razem jeszcze przez chwilę smażymy.

5

Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i wlewamy troszkę wody po makaronie. Dodajemy pieprz, sól i dwa żółtka. Całość mieszamy razem tak, aby wyszła lekko lepka konsystencja.

6

Carbonarę z bobem podajemy z parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1288

kcal

Białka

71

gram

Węglowodany

106

gram

Tłuszcze

64

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły