Spaghetti alla carbonara
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Spaghetti alla carbonara](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975294353.jpeg&w=3840&q=75)
Danie łatwe do wykonania!
2
4.5 / 2
Danie łatwe do wykonania!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
4 łyżecz. parmezan
4 łyżecz. papryczka chili
2 łyżecz. oliwa z oliwek
400 g makaron lubella spaghetti
200 g boczek
4 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
1
Boczek kroimy w kostkę lub paski i smażymy na oliwie. Kiedy będzie dobrze przysmażony, odsączamy oliwę.
2
Jajka wbijamy do miski, lekko mieszamy, dołączamy parmezan, pieprz i trochę startej gałki muszkatołowej.
3
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
4
Ugotowane spaghetti przekładamy do miski, posypujemy boczkiem i na gorący makaron wylewamy z miski jajka z parmezanem i przyprawami. Mieszamy wszystko, posypujemy po wierzchu parmezanem.