Spaghetti alla carbonara

uwielbiampl

Danie łatwe do wykonania!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
737
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
4.5 / 2
Danie łatwe do wykonania!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
4 łyżecz. parmezan
4 łyżecz. papryczka chili
2 łyżecz. oliwa z oliwek
400 g makaron lubella spaghetti
200 g boczek
4 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę lub paski i smażymy na oliwie. Kiedy będzie dobrze przysmażony, odsączamy oliwę.
Jajka wbijamy do miski, lekko mieszamy, dołączamy parmezan, pieprz i trochę startej gałki muszkatołowej.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Ugotowane spaghetti przekładamy do miski, posypujemy boczkiem i na gorący makaron wylewamy z miski jajka z parmezanem i przyprawami. Mieszamy wszystko, posypujemy po wierzchu parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
737
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.