Spaghetti alla carbonara
uwielbiampl
2
4.5 / 2
Danie łatwe do wykonania!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
4 łyżeczka parmezan
4 łyżeczka papryczka chili
2 łyżeczka oliwa z oliwek
400 g makaron lubella spaghetti
200 g boczek
4 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
1
Boczek kroimy w kostkę lub paski i smażymy na oliwie. Kiedy będzie dobrze przysmażony, odsączamy oliwę.
2
Jajka wbijamy do miski, lekko mieszamy, dołączamy parmezan, pieprz i trochę startej gałki muszkatołowej.
3
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
4
Ugotowane spaghetti przekładamy do miski, posypujemy boczkiem i na gorący makaron wylewamy z miski jajka z parmezanem i przyprawami. Mieszamy wszystko, posypujemy po wierzchu parmezanem.